Явор Божанков: Българи, освободете се от идеята, че месия ще спаси държавата ни

Юли 06, 2021 Новини Избори 0 1537

Борисов го няма и хората се освободиха от страха

"Убеден съм, че ще има повишаване на нашия резултат. Нарастващата инфлация и не нарастващите доходи са една от темите, които би могла да създаде мнозинство в следващия парламент. Всички имаме майки и бащи и виждаме колко трудно живеят в момента с тези унизителни доходи. Служебното правителство доказа това, което 4 години говорихме. Ние имаме 18 готови законопроекта за конкретни промени и хората знаят какво могат да очакват - край на спецсъдилищата, съдебен контрол върху актовете на главния прокурор, не на модела на търговските дружества в здравната система и не на доплащането. Хората са освободени от страха, Борисов го няма. Имаме нужда да се освободим от идеята, че един месия ще спаси България", заяви Явор Божанков, водач на листата на "БСП за България" във Велико Търново в ефира на "Здравей, България" по Нова тв.

Божанков фокусира вниманието върху ефективността от правосъдната система в страната и коментира част от положителната промяна в БСП: "Оставането на Иван Гешев в прокуратурата е щета за самата нея. Изслушвахме отговорите му и поискахме неговата оставка. Ако той няма самосъзнание след всички протести да подаде оставката си, това е въпрос на промени в съдебната система. Гражданите очакват справедливост, а виждат, че 30 години няма ефективни присъди. Трябва отделните прокурори да бъдат независими и главният прокурор да не може да се намесва пряко в работата им. Чухме легендарните записи на бившият министър-председател Борисов и цяла България чу неговия глас, само държавното обвинение не можа да разбере на кого е. Гергов беше изключен по отношение на парцела, това се прочете като някакъв вътрешен скандал, а не като реформа и промяна, каквато всъщност е. В дългосрочен план това е правилната политика“.

"В момента изборният процес е доста по-сигурен - машините не допускат сгрешени бюлетини, няма и тъмна стаичка, в която някой да снима и да отчете вота си. Вотът в Благоевград го доказа - социолозите даваха първо място на ГЕРБ и трето на БСП, а реално ГЕРБ са трети, те са зад борда. В това отношение Изборният кодекс е сигурен, изборите ще бъдат по-честни и хората могат да бъдат спокойни за вота си", посочи кандидатът за депутат.