Два пъти повече деца има в яслата на Лясковец след отпадането на таксата

Ново предложение - този път за детските градини, подготвя Емилия Жилиева, кандидат за народен представител в листата на „БСП за България“

Само за година броят на децата в яслата в Лясковец се е удвоил. Причината -  от 1 септември 2020 г. посещението на детското заведение в общината е безплатно. Това стана възможно след като Общинският съвет прие предложението на  съветника от „БСП за България” Емилия Жилиева.

Сега тя е кандидат за народен представител - за нея можете да гласувате с преференция 109 в листата на “БСП за България” във Великотърновска област, и вече подготвя ново предложение: и детските градини в община Лясковец да станат безплатни   за децата, които все още не са в задължителните предучилищни групи.  Това се очаква да стане в края на годината при формиране на бюджета на общината за 2022 г. 

Това е част от социалния пакет на “БСП за България” в подкрепа на младите семейства и срещу демографската криза в страната.

Цялостната политика, заложена от БСП за семейството, децата и младите хора, е на стойност 650 млн. лева

“Започваме с увеличение на еднократната помощ за майки-студентки от 2880 на 6500 лева - 20 млн. лева, което ще засегне 6 027 млади българки, обяснява Емилия Жилиева.

Продължаваме с предоставяне на еднократна помощ в размер на 6500 лв. (до 10 минимални работни заплати) за всяко второ и трето дете на осигурени за минимум 24 месеца назад родители. Тази мярка ще струва на бюджета 60 млн. лева годишно и касае работещите родители на 9 230 деца.

Създаваме по-добри условия за отглеждането на деца чрез увеличаване размера на майчинството през втората година до размера на минималната работна заплата. От 380 лв. то  трябва да стане 650 лв. Така държавата ще похарчи 75 млн. лева за 60 000 майки.

Ако средствата не стигат, семействата с ниски доходи ще получават помощ от 250 лв. в началото на учебната година. Това няма да важи само за семействата на първолаците, но и за тези с ученици от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас. Мярката е на стойност 30 млн. лева за 120 000 деца.

За работещите родители предлагаме необлагаем минимум от 500 лв. месечно за всяко дете, ненавършило 18 г.  Това ще се отрази с 290 млн. лева на държавния бюджет, но ще повиши доходите на 755 946 семейства.

След навършване на 18 години, данъчната преференция се прехвърля от родителите на младежите, като навършилите пълнолетие 289 697 български граждани няма да плащат данък върху доходите от труд до навършване на 28 години”.

Към това социалистката добавя и подготвяното от БСП преизчисляване на всички пенсии. “Факт е, че за него трябва да бъдат осигурени 2 млрд. лева, но само от последните разкрития на служебния кабинет стана ясно, че поне 10 млрд. годишно са изтичали към близки до управляващите фирми. Именно тези пари трябва да отидат за повишаване доходите на българите”, категорична е Жилиева.

Намаляването на ДДС за храните и лекарствата от 20% на 9% също ще помогне бюджета на всеки българин, особено на пенсионерите.

А за  1 004 845 деца до 14-годишна възраст пък лекарствата ще са напълно безплатни.

Емилия Жилиева неслучайно поставя акцента върху програмата за младите хора. Самата тя е майка на дъщеря и има седемгодишна внучка.
„Точно заради тях искам системата в България да се промени. И съм готова да се боря за това. От четиринадесетгодишна съм се научила сама да вземам решения. Грешила съм, но пък винаги съм се учила от грешките си. Аз съм екипен играч и винаги съм се опитвала да търся най-доброто за другите около мен. Колкото повече добро правя, толкова по-голямо е удовлетворението ми. Безрезервно вярвам, че грижата и мисълта за хората са състояние на духа. Точно с грижа за хората можем да променим системата, за да живеем в една справедлива, социална и равностойна на държавите от ЕС – България“, казва тя и допълва:  „Аз съм от поколението на прехода. Родена съм в далечната вече 1965 г. и съм формирала своя мироглед в годините преди 1989 година. След 1989 година, като всички тогава, обзети от еуфорията на промяната, си мислех, че България ще тръгне по нов път, но уви. 30 години по-късно виждам, че всичко се е срутило – образование, здравеопазване, икономика, култура, морал… Изобщо - целият ни живот.

Ето защо, сега е важно да направим правилния избор, а той е с номер 4 в интегралната бюлетина – за сигурност в промяната с грижа за теб. С грижа за бъдещето на България”.