Явор Божанков в Сухиндол: Отчитаме резултати, не раздаваме обещания

22.09.2022 г.

„БСП е единствената политическа сила, която има опит, експертиза и подготвени кадри, за да създаде стабилно управление без Борисов.” Това заяви пред избиратели в Сухиндол Явор Божанков - водач на листата на “БСП за България” във Великотърновска област.

“Мнозина наши сънародници се подведоха в няколко поредни вота: гласуваха за шоумени, за сценаристи, за „проекти“ и поредни възрожденци-патерици на ГЕРБ. И всички видяхме докъде води това!”, каза той и припомни, че за 7 месеца в управлението БСП изпълни своите предизборни ангажименти:

“Именно БСП подготви и отвоюва при гласуването в Народното събрание предложенията за увеличаване на пенсии, за намаляване на данъчната тежест за работещите семейства, за безплатни детски градини и ясли и други социални придобивки”, припомни Божанков и уточни, че има още много работа за вършене.

Пред педагози в Сухиндол - силно притеснени от “катастрофата” в българското образование, той пое ангажимента най-после да бъде въведен 1 учебник по 1 предмет в 1 клас. В програмата на "БСП за България" е заложено също и всички учебници, не само тези до 7-и клас, да са безплатни.

Сериозни задачи му поставиха и земеделските производители от региона. Те настояват държавата да им помогне срещу неравностойната конкуренция на останалите европейски производители, които, според тях получават по-високи субсидии от ЕС. “Ние от БСП работим за създаване на държавни зеленчукови и селскостопански борси, които да гарантират цени над себестойността за родните производители. Тук трябва да добавим и усилията за възстановяване на "Напоителни системи", каза водачът на листата с номер 28 в бюлетината.

По-рано през деня Божанков беше в Павликени и отговаряше на въпроси на избиратели, които го спираха по улиците на града. “Ще има ли ново увеличение на пенсиите от 1 ноември?”, питаха най-често хората. “Да, още през октомври ще получите новите по-високи пенсии”, разсея опасенията им кандидатът на БСП и отхвърли спекулациите, че “при преизчислението ще отпадне 1-ва категория труд и това ще ощети хиляди бивши военни”. “Това е лъжа!”, категоричен беше той и припомни, че се увеличават вдовишките добавки - те ще станат 30 вместо досегашните 26%.

Най-важният въпрос, който задаваха хората беше: “Ще има ли правителство?” “Трябва да направим всичко възможно да има. Защото без редовно правителство няма бюджет за 2023-а и държавата ще трябва да оцелява със стария, вече отдавна “изяден” от инфлацията. Без редовно правителство не могат да бъдат удължени мерките, които защитават битовите абонати и бизнеса от космическите цени на еленергията на свободния пазар”, даде примери 32-годишният юрист, който е бил депутат в 4 Народни събрания.