132 години от провеждането на Първа социалистическа сбирка почетоха във Велико Търново 

04.05.2023 г.

Социалисти от областите Велико Търново и Габрово почетоха 132-та годишнина от провеждането на Първа социалистическа сбирка в България. Пред паметника на Димитър Благоев и Никола Габровски в старата столица се събраха над 120 социалисти от няколко поколения.

Честването започна с песента „Моя страна, моя България“ в изпълнение на младата певица и учителка по музика Ирена Трайкова. Пръв приветствие към събралите се социалисти отправи общинският председател на БСП в старата столица Михаил Михалев. Той припомни историческите факти опреди 13 десетилетия и изтъкна заслугите на партията за запазване териториалната цялост на България след Втората световна война и постигнатия икономически растеж до 1989г. 

„Днес никой от нас не може да си представи Велико Търново без Царевец, „Звук и светлина“, Изложбените зали „Рафаел Михайлов“, ДКС „Васил Левски“, Художествената галерия „Борис Денев“, училищата, детските градини, улиците и пътищата. Всички тези сгради са създадени от същия този уж „престъпен“ режим. Време е тези, които отричат постигнатото, да прогледнат и да признаят истината“, обърна се към всички Михаил Михалев. 

Ролята на младите социалисти за запазването на лявата идея в България беше изтъкната от областният председател на Младежкото обединение в БСП Андрей Картунов. 

„Ясно и категорично заявявам, че докато нас ни има, ще има и ляво. БСП ще я има и тепърва ще печелим битки“, каза Андрей Картунов. 

С поздрав към всички се обърна също председателят на Общинския съвет в Павликени и лидер на социалистите в общината Христо Кавалски. Той подчерта, че днешните социалисти са длъжни да съхраняват и пазят социалистическата идея. 

„Която е създадена именно тук преди 132 години. Радвам се, че днес има и млади хора. В цялата страна БСП има своето бъдеще. Ще продължим напред въпреки всички перипетии. Ние няма да отстъпим и да изневерим на социалистическите идеи“, обърна се към всички Христо Кавалски. 

Областният председател на БСП Мариана Бояджиева изтъкна факта, че всяка година паметникът на Габровски и Благоев не остава без цветя на 3-ти май. По думите й всеки път социалисти от няколко поколения пазят духа на лявата идея. Тя припомни, че през 2011г., по инициатива на БСП- Велико Търново, и с решение на ОбС в старата столица, е взето решение за поставяне на паметна плоча, която да посочва, че в парка е проведена Първата социалистическа сбирка в България. 

„Всяка година се вглеждаме в лицата на тези будни деветима мъже, които идват тук в Търново, за да положат основите на социалистическото движение в България. И сме горди, че това се е случило точно във Велико Търново, превръщайки го в люлка за нашата лява идея. Горди сме, че един от тези мъже е Никола Габровски, уважаван великотърновец, народен представител“, каза в словото си Мариана Бояджиева. 

Честването уважиха още общинският председател на БСП в Габрово Здравко Кънчев, както и областният председател на Младежкото обединение в града на хумора Калоян Димитров. Цветя пред паметника положиха общински съветници, председатели на партийни организации, Отечествения съюз, Българския антифашистки съюз, членове и симпатизанти на БСП, граждани и радетели за лявата идея. 

Преди 132 години във Велико Търново на първата социалистическа сбирка в Търново пристигат Димитър Благоев, Никола Габровски, Георги Бакалов и Драган Герганов от Търново, Евтим Дабев и Тодор Постомпиров от Габрово, Константин Бозвелиев от Казанлък, Сава Мутафов от Севлиево, Михаил Иванов и Панайот Венков от Дряново, както и  Петър Генчев  от Горна Оряховица. Те обсъждат създаването на социалистическа партия  проектопрограмата и проектоустава и насрочват на Бузлуджа още едно събрание, което влиза в историята на българския социализъм като Учредителния конгрес на Българската социалдемократическа партия или Бузлуджанския конгрес.