Десетки търновци протестираха срещу войната в Украйна

 Мирен протест срещу войната в Украйна  се проведе пред сградата на Областна администрация Велико Търново

 
Мирен протест срещу войната в Украйна  се проведе пред сградата на Областна администрация Велико Търново. Десетки граждани дойдоха да подкрепят исканията на социалистите за реален край на конфликта, спиране на санкциите срещу Русия и против изграждането на команден център на НАТО в България. „Искаме мир“ и “Не на войната в Украйна“ скандираха присъстващите.
 
„Въпреки сключеното споразумение, ние не вярваме, че военните действия в Украйна ще приключат. Те са много сериозни и всеки ден умират хора. Затова ние от БСП и гражданите не подкрепяме войната и протестираме мирно“, каза Михаил Михалев, зам.-председател на МО на БСП-Велико Търново. „Не желаем български граждани в Украйна да пострадат при конфликтите там. Те трябва да бъдат защитени, тяхната сигурност да бъде гарантирана. Смятаме, че можем да покажем на нашите управляващи, че някой трябва да се погрижи за тези хора“, допълни той.
 
Скандиращите се обявиха и против изграждането на команден център на НАТО в България. „В държави като Унгария и Словакия, които граничат с Украйна, няма да има такива центрове. Искаме правителството да излезе с позиция относно евентуално въвличане на България в тази невъзможна война”, посочи председателят на МО на БСП Велико Търново Валерия Дончева.
 
БСП настоява и за спране на санкциите срещу Русия. „Те вредят на България, Украйна, Русия и на целия ЕС. Това е война между два геополитически центъра и ние не бива да вземаме страна в такъв конфликт, който надхвърля границите на Европа“, каза областният председател на БСП Валентин Ламбев. „Ние сме против участие на България в бъдещи военни действия чрез изпратени войници там. Необходимо е незабавно правителството да се обяви против тези санкции и да се включи в диалог, който да доведе до траен мир в Украйна“, каза още Ламбев.
 
Сред орагнизаторите на протеста са Общинският съвет на БСП и Младежкото обединение на БСП в Старата столица.