Мариана Бояджиева: МРРБ отказва да финансира две важни пътни отсечки в област Велико Търново

Дарик Велико Търново

За рехабилитацията на две важни отсечки от републиканската пътна мрежа на територията на Област Велико Търново няма да бъдат осигурени средства от бюджета на МРРБ през 2016г. Това стана ясно от отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова към народния представител Мариана Бояджиева от „БСП лява България“, информираха от социалистическата партия.

Народният представител от великотърновския район зададе общо три въпроса към министъра, но по време на петъчния парламентарен контрол Лиляна Павлова отговори само на два от тях.

Първият се отнася за рехабилитацията на пътя Сухиндол-Павликени, половината от който беше ремонтиран през 2014г. със средства от Публичната инвестиционна програма на правителството на Пламен Орешарски. Тогава бяха напълно обновени 5,5 км. от трасето на стойност 2 млн. лв. Останалите над 6 км. бяха предвидени за довършване още същата година.

След смяната на правителството, средствата не бяха отпуснати. Неремонтираната част е в много лошо състояние, съобщават червените. По нея ежедневно преминават и ученическите автобуси от село Димча към средищните училища в Павликени. Проблемът засяга гражданите на двете общини, както и преминаващите в посока Севлиево – Свищов. За довършване е оставена по-натоварената част от трасето.

Лиляна Павлова отговори, че за 2016 г. няма да бъдат осигурени нужните 2,2 млн. лв. за довършването на този участък. Вторият въпрос се отнася за рехабилитацията на републиканския път между село Чешма и село Кесарево в община Стражица.

Община Стражица  е изпълнила своя анжажимент за подмяната на вътрешната канализационна мрежа и на уличния водопровод в участъка от републиканския път, който минава през село Кесарево. Следва държавата да направи рехабилитацията и реконструктцията на пътя между двете села. Има проект за този участък, изготвен от АПИ. През 2014г. е проведена процедура за избор на изпълнител, но строителството не е финансирано.

В своя отговор министър Павлова каза, че през 2016 година МРРБ няма да осигури необходимата сума за възстановяването на този републикански път. Единствения ангажимент, който Павлова пое, е да бъдат предоставени средства за текущ ремонт след тежкия зимен сезон, уточниха от партията.

Мариана Бояджиева коментира отрицателните отговори от страна на министъра. „Тревожно е, че става дума за пътни участъци, които са в много лошо състояние, на места в окаяно, което създава сериозни затруднения за придвижване на хората, особено в тежките зимни условия. Държавата забравя, че и в тези две общини живеят хора, които съвестно плащат своите винетки и имат право да ползват качествени пътища“, каза депутатът.