За област Велико Търново

Област Велико Търново е разположена в северна България. Заема площ 4 661,6 км2 и има население 293 172 души. В област Велико Търново има 336 населени места, разпределени в 10 общини, общо градовете са 14. Релефът в региона е разнообразeн - низини, хълмисти равнини, речни долини, височини и части от Стара планина. Най-голямата и пълноводна река в региона е река Янтра и нейните притоците - Росица и Дряново. В областта е добре развито животновъдството.

На територията на областта са разположени някои от най-авторитетните висши учебни заведения в страната – Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Национален военен университет „Васил Левски“, Стопанска академия „Димитър Ап. Ценов“ – Свищов.

Тук са някои от най-посещаваните културни и исторически места и затова туризмът заема значителна част от икономиката на региона. На територията на област Велико Търново има 140 паметници на културата от национално значение. Културната история на областта датира от праисторическата епоха. Близо до село Никюп лежат останките на древно-римския град Никополис ад Иструм, а в околностите на Свищов - тези от Нове. Останки от антични и средновековни крепости има в близост до селата Ветренци, Вишоград и Драганово. Сред най-посещаваните забележителностти са средновековната крепост Царевец и впечатляващи аудиовизуален спектакъл "Звук и светлина", единствен по рода си на Балканския полуостров.

Най-голям брой църкви и манастири в България има именно в област Велико Търново, което дава предпоставки за развитието на религиозен туризъм. Друга забележителност в областта е село Арбанаси - уникална комбинация от каменни къщи и църкви. Многобройните културни паметници, богатата и разнообразна фауна и термалните води (при село Вонеща вода) предоставят отлични условия за развитие на културен, ловен туризъм и балнеоложки туризъм. Винарните в Лясковец, Сухиндол, Свищов и Караисен са предпоставка за развитие на винен, а общините Елена, Златарица, Стражица и Павликени - за селски туризъм.

 

Традиционни мероприятия, които партийната структура на БСП в област Велико Търново организира, са:

Първа социалистическа сбирка - Всяка година на 1 май във Велико Търново, в парка „Никола Габровски“ пред паметника на Димитър Благоев и Никола Габровски, стотици членове и симпатизанти на БСП отбелязват годишнината от Първата социалистическа сбирка. С поднасяне на венци и цветя и официални слова протича честването. През април 1891 година в лозето на Габровски, където в момента е издигнат паметникът, се събират десетина делегати от социалистическите дружинки във В. Търново, Габрово, Севлиево и Казанлък. Те вземат решение за свикване на конгрес на Бузлуджа, на който е основана Българската социалдемократическа партия, чиято наследник е БСП.

Балванска битка - В последната събота на м.март областните съвети на БСП във Велико Търново и Габрово заедно отбелязват годишнината от Балванската битка. Възпоменателното събитие се организира на едноименния паметник до с. Балван. На това място през 1944 г. в битка в горите край селото са загинали 38 партизани от Габровско-Севлиевския отряд. Поклонението завършва по традиция с поднасяне на венци и културна програма.

Поклонение на Тасладжа - Поклонение по случай 71 години от битката на Горнооряховския партизански отряд в местността Тасладжа и Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България организира ежегодно общинския съвет на БСП в Стражица.

Поклонение в с. Камен

В Областния съвет на БСП-Велико Търново се организират събития и по повод Международния ден на жената, Коледа, Деня на Будителите и 24 май – Ден на славянската писменост и култура.

 

 

 

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи