За община Свищов и ОбС на БСП

Град Свищов е административен и стопански център на едноименната община Свищов. Известен е като родното място на Алеко Константинов. Тук се намира шедьовърът на Колю Фичето – църквата „Света Троица“, която е сред най-ярките образци на архитектурата на Българското възраждане.

Свищов е разположен на брега на река Дунав. Това е най-южната точка на река Дунав с най-вдаденото навътре в територията на страната дунавско пристанище. На отсрещния румънски бряг се намира град Зимнич, с който го свързва ферибот за превоз на транспортни средства и пътници чрез фериботна платформа. Най-високата точка се намира в местността „Бунар Болар“ – 239 м н.в.

Поради специфичното географско разположение на града тук през 48 г. сл. Хр. се настанява Осми Августов легион, преименуван по-късно от Веспасиан на Първи Италийски легион (най-верният легион на императора). В околностите на днешния град Свищов по римско време е съществувало селище под името Нове (Novae), основан с Decretum Terris на император Веспасиан от 26 октомври 69 г., имащ площ от 44 хектара. Днешното име на Свищов е свързано с названието Sistova, утвърдено в Австро-турския мирен договор от 5 август 1791 г. Твърди се също, че името на града идва от старобългарското Свѣщний (Свящний/Свещний), тъй като в миналото е било поставено приспособление, наподобяващо фар (свещ), което е ориентирало плаващите по реката кораби.

След смъртта на Атила през 435 г., хуните се оттеглят в Азия и готите са се установили отново като основна сила на Балканския полуостров. След превземането на Белград през 471 г. и след походите си до Македония и Гърция, Теодорик Велики избира Нове (днешен Свищов) за основен град и своеобразна столица на остроготите, като те се установяват там през 483 г. сл. Хр. След като остават по тези земи за известно време, Теодорик Велики пренасочва своите действия и интереси към експанзия на Апенинския полуостров, която се осъществява 10 години по-късно. През Средновековието по времето на цар Иван Шишман се споменава крепостта под името Зибестова, която е била областен център. Градът е бил опожарен от Русите през 1810 г., но 10 години по-късно започва да се възражда, а и въвеждането на парното корабоплаване по долната част на Дунав възстановява просперитета на града. На 15 юни 1877 г. при Свищов главните сили на руската армия форсират и преминават Дунав по време на Руско-турската освободителна война, като той става първият освободен български град.

Тук през 1856 г. е изградено и първото в България читалище – „Еленка и Кирил Д. Аврамови“. Г. С. Раковски основава Тайното общество, като в устава е залегнала идеята знамето на освободена България да е с 3 цвята – бяло, зелено и червено. Днес в Свищов се развиват следните образователни центрове: Стопанска академия „Д. А. Ценов“, Колеж по икономика и управление към СА „Ценов“ и Търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“.

Представителство на БСП в местната власт в община Свищов:

Генчо Генчев - кмет на община Свищов

До Местни избори 2015 - 35-годишният Генчо Генчев е два мандата кмет на с. Царевец (община Свищов), председател на НЧ "Светлина", ръководител на фолклорни състави, председател на организационния комитет на НФФ "Фолклорен извор", активен деец в областта на фолклорното песенно и танцово изкуство на България.

Генчев завършва Професионална гимназия по ветеринарна медицина "Професор д-р Димитър Димов"-Ловеч и се дипломира като "ветеринарен техник". През 2014 г. се дипломира със степен бакалавър, специалност  "Бизнес администрация", като в настоящата 2015 г. завършва и магистратура „Стопанско управление" в ЮЗУ "Неофит Рилски", гр. Благоевград. Паралелно с изучаването на своето висше образование, е бил и танцьор в „Общински фолклорен ансамбъл-Ловеч". През 1998 г. печели конкурс за танцьор солист в Северняшки ансамбъл-Плевен. Така започва един дълъг път в областта на фолклора, изучаването на танца и фолклорното изкуство. Генчев основава и ръководи детски танцов състав и танцов състав „Царевска китка". Съставите бързо се развиват и в следващите години вземат участие на много фестивали и събори, на които печелят не малко призови и значими места. През 2007 г. е избран за председател на НЧ „Светлина - Царевец 1927" с. Царевец и за кмет на Кметство Царевец.

В годините от 2008 до 2012 е удостоен с множество награди на местно и национално ниво в сферата на културата, изкуството, читалищното дело и за работата си като кмет на кметство Царевец. През 2010 г. е награден от Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА) за принос в библиотечните информационни технологии. През 2011 г. с проекта "Царевец вчера, днес и утре", НЧ "Светлина - Царевец 1927" печели голямата награда в ежегодния конкурс на Платформа "АГОРА" за доброволческа инициатива. През 2011 г. Министерство на културата на Република България връчва грамота за принос в развитието на читалищното дело в България със специален восъчен печат „Мадарски конник" на читалището. Същата година по инициатива на самия него, Гуна Иванова и Ганчо Ламбев, стартира и се провежда първият Национален Фолклорен фестивал „Фолклорен извор", който днес е един от най-значимите фолклорни форуми в България. През 2012 г. Община Свищов удостоява Генчо Генчев с почетен плакет и диплом за принос в развитието на културата в общината. От април 2012 г. със заповед на Министъра на културата е избран от 350 читалища в страната за член в Обществено-консултативен съвет към министъра на културата. През 2014 г. е избран от Национално сдружение на общините в РБ за национален лектор-обучител в областта на местното самоуправление и администрация, където провежда над 20 обучителни модула на колеги-кметове от страната. През май 2013 г. община Свищов го удостоява с приза "Деятел на културата", а няколко дни по-късно Българска библиотечно-информационна асоциация го награждава със специална значка за принос в развитието на библиотечно информационните технологии и го обявява за ”Посланик на библиотеките в България”. През 2014 г. областният управител на Велико Търново, по време на 4-тото издание на НФФ "Фолклорен извор", го награждава с почетен плакет за принос в развитието на културния туризъм в областта.

Член е на управителния съвет на Фондация "Димитър Хадживасилев" гр. Свищов, "Младежки фолклорен съюз" гр. Варна, Световна фестивална Организация на ЦИООФ – България, Националната асоциация на българските села в България и на Фондация „Глобални библиотеки – България”.    

Има син на 10 години.

Представители на БСП в Общински съвет-Свищов, МАНДАТ 2015 - 2019:

Любомир Чавдаров Любенов

Анелия Ангелова Димитрова

Соня Кирилова Тодорова

Деян Валентинов Йорданов

Милен Николаев Иванов

Красимир Иванов Стефанов

Екатерина Димитрова Романова

Кметове на населени места от БСП в община Свищов:

Георги Георгиев - с. Морава          

Марин Любенов - с. Царевец         

Лорета Костадинова - с. Горна Студена

 

 

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи