Весела Лечева: Имаме конкретни предложения за икономически стимули на българските фирми, с които да ги подпомогнем

интервю с водача на БСП за България във Велико Търново

Госпожо Лечева остават само пет  дни до края на предизборната кампания. Кои са най-сериозните проблеми, които поставят хората?

Наистина се срещнахме с много хора от Велико Търново и областта. И тези срещи и разговори  затвърдиха усещането ми, че хората не само търсят промяната, но и са решени да участват в нейното реализиране, като  гласуват на 26 март за тази промяна. Въпросите, които гражданите поставят на мен и моите колеги от листата съвпадат с приоритетите в нашата предизборна програма – икономика, доходи, здравеопазване, образование и сигурност.  Това, което искам да отбележа е съществената разлика, която откривам в тази кампания, в сравнение с предишни избори, в които съм участвала е, че независимо от това, дали са млади хора, хора в работоспособна възраст или пък вече са пенсионери, всички те си дават сметка, че за да има доходи, за да получаваме добро здравеопазване, за да имаме образование, което дава знания и умения на младото поколение и за да има сигурност – и вътрешна, и външна, първото нещо, което трябва да променим е моделът на икономиката, който ГЕРБ ни наложи през шестте години на управление на държавата. Всички разбират, че качествените реформи трябва да бъдат първо планирани и второ, да има необходимите пари, за да могат да бъдат реализирани цялостно, а не както до сега правят нашите опоненти – да реформират „на парче“. Г-н Цветанов непрекъснато повтаря пред медиите, че при устойчив икономически растеж се предвижда минималната работна заплата да стане 650 лв., а средната – до 1500 лв., но спира до тук и не ни казва, как ще стане това? Как можеш да предвидиш какви печалби могат да натрупат българските фирми, че да обещаеш такива конкретни числа? Ние от коалиция „БСП за България“ няма как да се включим в това наддаване. Ние имаме конкретни предложения за икономически стимули на българските фирми, с които да ги подпомогнем. Предвиждаме създаването на   фонд „Индустрия“, който ще стартира с 500 милиона лева. Той ще подпомага предприятия, които ще се ангажират с десетгодишна стратегия, в която  ще планират своето развитие, като създадат определен брой работни места и ще наемат млади специалисти. Парите във фонд „Иновации“ ще увеличим до 150 милиона лева. С тях  ще подкрепим млади български инженери и специалисти, които да  създават  свои фирми и да разработват свои продукти.

За пари в икономиката, говорят и от ГЕРБ. Най-често те акцентират на 17.5 милиардаа лева, които ще дойдат от еврофондовете и ще подпомогнат българската икономика. Защо според Вас това не е достатъчно?

Няма как да е достатъчно, защото хората се интересуват и от това, какво се случва след 2020 г., когато тези еврофондове приключат? Как ще компенсираме тези европари? В програмата за развитие на земеделските райони са договорени 5.5 милиарда лева. Добре, ама при кого ще продължат да отиват тези пари? До сега 80 % от земеделските субсидии  хранят 5-6 фирми и толкова семейства. Това трябва радикално да се промени. Ще въведем контрол на „тавана“ на субсидиите по линия на директните плащания за големите стопанства. Този контрол ще бъде върху установяване на допустимите разходи и наетите лица. Приоритетно ще финансираме животновъдството, обощарството и зеленчукопроизводството на база реално произведена продукция, а не на декар, както е до сега. Ще подпомогнем кооперирането на малките и средни земеделски стопани – производители и преработватели. Ще стимулираме „късите вериги на доставка“, за да може да отпаднат многото прекупвачи.  Предлагаме  Закон за храните. В него ще запишем, че в асортимента на търговските вериги с годишен оборот над 2 милиона лева, задължително трябва да се предлагат продукти произведени в България – 51% плодове и зеленчуци в сезона, когато те се произвеждат  и 30% - извън него. Българските животновъди ще бъдат подпомогнати, като им гарантираме в този закон, че тези големи вериги ще предлагат 70% мляко и млечни продукти, 25% месо и месни продукти без пилешко месо, защото процентът за пилешко месо ще е 50%.

За 2016 г. статистиката отчита нарастване на икономическия ръст от 3.5% и намалена безработица. Защо българите продължаваме да сме най-бедни в ЕС?

Безспорен факт е, хората живеят зле. Не виждат перспектива пред себе си. Младите -  като професионална реализация , работещите и възрастните хора – като възможност за достоен живот и старини. От ГЕРБ ни обясняват, че ръстът на безработицата бил нисък, но колко хора живеят в бедност? Не може шивачките, с които се срещнах преди дни  да работят за 200 – 300 лева. Така ли борим безработицата, с мизерия? ГЕРБ отчитат икономически ръст, но пропускат да кажат, че всички ние ще плащаме кредита от 16 милиарда лева, които те изтеглиха. Някой от нас да е усетил по джоба си, този кредит? Не сме го усетили. Аз мога да добавя и още към тези проценти, с които ни заливат. БВП е нараснал с 42%, фискалният резерв с над 70%. И това е вярно. Това обаче, което ни спестяват обаче е, че нетният ни консолидиран дълг е нарастнал с 383%. На база тези данни, можем да направим прогнозата и да дадем ясен отговор – кога ще настигнем европейците? Всъщност ще стигнем европейски стандарт след 90 години и то ако Европа магически спре да се развива. Ако Европа продължи с темповете си на растеж – около 1 %, ще са ни нужни 233 години, за да настигнем другите страни в ЕС. Говоря за БВП на човек от населението. Всички разбираме, че ако не променим радикално модела в икономиката ще продължаваме да се на опашката в Европа.

Намаляване на административната тежест за фирмите и гражданите е мярка, която най-често присъства в предизборните програми за предстоящите избори. Какви  са вашите антикорупционни предложения?

Факт е, че  борбата с корупцията е приоритет на всички партии, включително и на нашите основни опоненти от ГЕРБ. Но аз питам г-н Цветанов, защо не го направихте до сега?  Корупцията се бори не с думи и създаването на купища комисии, а с конкретни законодателни стъпки. По отношение на административната тежест, например,  ние предлагаме мярка, която може законодателно да се реализира много бързо - електронно полученият документ да бъде равносилен на еквивалента му на хартия за всички държавни и общински институции. За да имаме успех в борбата с корупцията обаче, трябва да има реална реформа  в съдебната система. Сега честният човек, потърпевшият си търси правата с години, а понякога с десетилетия. Това не е нито бързо, нито справедливо производство. За мен съдебната система трябва да наказва престъпниците, а не да измъчва невинните. Трябва реформа, която да постави нещата по местата си. Следствието и МВР да осигуряват надеждни доказателства, съдът да работи с нормални темпове, а не да се влачат с години хората по съдилища и инстанции. А прокуратурата да служи на интересите на държавата, на всеки гражданин! Политическите връзки, лобита, чадъри – с това трябва да се приключи, ако искаме да говорим за реална съдебна реформа. И най-важното, реформа, която да вкялва в затвора уличените в корупция. Има достатъчно добри примери в Европа, как се доказва корупция. Щом преди да влезе във властта човек има сто лева, а като влезе семейството му, шурея, кумът имат не сто, а сто хиляди лева, няма какво да доказваме. Те да доказват пред съда от къде ги имат и как.