Позиция

на народните представители от БСП - МИР Велико Търново

Казаното от Валери Симеонов не е изолиран случай. Това е отношението на властта към гражданите. Управлението стигна до невиждана арогантност и дебелокожие. Симеонов е вицепремиер и представлява управляващите. Правителството постъпи така и с онкоболните, когато опита да спре новите лекарста за тях,  и с хората на пазара на труда, и със социално слабите.
Не приемаме, че човек, с позицията на вицепремиер и отговорен пряко за проблемите на хората с увреждания и демографската политика, може безнаказано да изрече най-обидни думи по адрес на майките на деца с увреждания и да не поеме политическа отговорност.
Неговото поведение е симптом за това, че държавата е блокирана и не е в състояние да упражнява функциите си.  Институциите се превърнаха в противници на народа, а правителството паразитира на гърба му. Затова настояваме за смяна на политическия модел чрез нови избори, нова визия и радикална промяна.
Важно е да отбележим, че майчинството не е инструмент за изнудване на държавата. Напротив то е най-свещеното право на една жена и на всяко семейство. Българската държава би следвало с всички свои инструменти да защитава това право, да помага за отговорното родителство и за увеличаването на раждаемостта. Наред с това, именно грижата към най-слабите – хората с увреждания и децата, показва колко развито е едно общество.
Именно демографската криза, наред с бедността и регионалните диспропорции, са сред най-големите предизвикателства пред България днес. Чрез „Визия за България“ ние даваме алтернативата. Предлагаме въвеждането на семейното подоходно облагане, диференцирани ставки на ДДС за детски храни и стоки, учебници и учебни помагала, актуализиране на семейните помощи и редица други.
Настояваме незабавно Валери Симеонов да подаде оставка като член на правителството. Ако премиерът Борисов не я поиска, означава, че ГЕРБ избира властта пред народа и подкрепя поведението на Валери Симеонов.

Весела Лечева
Валентин Ламбев
Явор Божанков