Огнян Стоянов: Община Горна Оряховица пак ще харчи пари, без да се вслуша в гражданите

20.12.2018

„Община Горна Оряховица ще продължи политиката си да харчи огромни суми чрез обществени поръчки и не иска да чуе мнението на гражданите. Те вероятно й пречат, щом толкова се страхува да им даде думата на местен референдум“. Това каза след днешната сесия на Общинския съвет председателят на БСП Огнян Стоянов. В пленарна зала той защити тезата на социалистите за организирането на местен референдум, на който горнооряховци да кажат искат ли да се създаде общинско предприятие което да извършва комуналните дейности, или те да бъдат дадени на частна фирма, както в годините досега.
„БСП категорично застава зад внесеното от мен и подкрепено от 10 общински съветници предложение да се организира местен референдум. Ние продължаваме да смятаме, че комуналните дейности на общината трябва да се извършват от общинско предприятие“, каза Стоянов по време на разискванията.
Председателят на БСП аргументира предложението си с повишеното качеството на извършваните дейности и намалената цената за тях, когато ги извършва общинско предприятие. То ще помогне и за повече контрол върху дейността му, както и ще направи разходването на средствата по-прозрачно. Наличието на общинско предприятие ще помогне и на общинския кмет, като му осигури помощ за разрешаването на всевъзможни проблеми, свързани с чистотата, които възникват в ежедневието.
„Нашата теза за намалените разходи, ако общината сама извършва комуналната дейност е вярна и доказателството е бюджетът, който самият кмет е предложил за догодина. Почистването на улици и паркове вече ще се извършва от общинско предприятие. Миналата година за тази дейност сме заложили 869 000 лева за частна фирма. За догодина общинското предприятие ще извърши същата дейност за 481 000 лева. Това са сметките на самата общинска администрация. Аз се надявам, че администрацията е заложила поне същото качество и количество дейности по чистотата. Тогава как е възможно цената да е двойно по-евтина?“, риторично попита Стоянов.
„Понеже кметът не се вслушва в нашия глас, предлагаме всички граждани на нашата община да имат правото да се изкажат. Днешната битка е в името на гражданите, които заслужават съвестно, кадърно и отговорно управление“, подчерта Огнян Стоянов