Николай Бериевски: Вярвам, че младите ще бъдем движещата сила на политическите процеси в страната

20.01.2019 г.

„2018 г. бе изключително динамична и успешна за Младежкото обединение в БСП. Свършихме много работа, изминахме хиляди километри, но през 2019 г. предстоят още по- големи предизвикателства пред нас. Дълбоко вярвам, че ние младите ще бъдем движещата сила не само на предстоящите избори, но и на политическите процеси в страната. Ако МО в БСП запази тази си енергия, в края на годината ще можем да се поздравим с поне два успешни избора“. С тези думи се обърна председателят на младите социалисти Николай Бериевски на първия за 2019 г. изнесен Национален съвет във Велико Търново.

Единият от най- важните документи, които Младежкото обединение прие днес е „Визия на младите за България“.

 „За шест месеца обиколихме почти цялата страна с цел да попитаме младите хора какви са техните проблеми и заедно да потърсим  решенията им. Резултатът от всички наши срещи може да се обобщи в: „Младите хора искат да останат в България“, отбеляза Николай Бериевски. Той обясни, че младите искат да създадат и отгледат семействата си в Бъгария, искат да бъдат здрави, искат качествено образование и достъп до култура. Бериевски коментира и как може да се случи това.

Един от начините младите хора да имат спокойствието да създават семействата си в България, е предоставяне на еднократна помощ от 6400 лв. за всяко второ и трето дете на родители,  осигурени за минимум 12 месеца назад. В здравето основен акцент трябва да бъде подобряване на осведомеността на младите хора и двойки в репродуктивна възраст относно възможните причини за възникване на репродуктивни проблеми. Подобряване на качеството на образованието може да се случи с програма, която да ориентира по- добре кандидат-студентите при взимане на решение коя специалност е най- подходяща за тях. Стъпка към преодоляването на проблема с достъпа до култура може да се реши с въвеждането на т. нар. „Културен чек. Това са част от предложенията, около които младите социалисти се обединиха днес в старата столица.

„Именно върху тези четири акцента се базира „Визия на младите за България“. Тя не е алтернатива на „Визия за България“, напротив. Документът е вдъхновен от две неща- диалогa под надслов „Мисия оставам“, който започнахме с млади балкански лидери в средата на лятото, в който обсъдихме помежду си какви са проблемите на младите в държавите ни и какви мерки за решаването им са предприели съответните държави и другото нещо е „Визия за България“ на БСП“, каза Николай Бериевски.

„За да имат младежите в България по-добре перспектива, това може да стане само с промяна на управлението в България. Това управление доведе България до най-ниските доходи в Европа и най-голямото социално разслоение. 80 процента от българите са на прага на бедността, а 20 процента са заможните. В страната има огромно социално напрежение и огромни регионални диспропорции. Това трябва да бъде спряно и да бъде променен този курс на водене на политика. Политика на парче, под натиск. Миналата година мина под знака на протестите и скандалите. Правителство, което отказва реформи. Управляващите са недоволни от въпросите, които опозицията поставя всеки ден. Управляващите не харесват и президентската институция. Те искат президент, който говори в унисон с тях“, сподели пред младите хора народният представител Весела Лечева. По думите й младите хора днес са разделени, защото 80 процента са бедни, а останалите разполагат с много пари. В същото време се дава възможност за развитие на малцина, но само ако са членове на ГЕРБ. Според Лечева управляващите не гледат качествата, а партийната принадлежност.

 „Младежко обединение в БСП е първата младежка политическа формация, която изготвя подобен документ- „Визия на младите за България“. БСП е правила не малко неща за младите хора в България. ПГ на „БСП за България“ внесе законопроект за т. нар. „Културн чек“, който цели да осигури 200 лв. на всеки млад човек, навършил 18 години за култура в това число за книги, театър и кино. Това, което Българска социалистическа партия прави е иновативно. Крайно време е младите хора да заявят своя план за развитие“, каза народният представител и зам.- председател на Младежкото обединение в БСП Теодора Халачева. 

На първото заседание на Нацоналния съвет на Младежкото обединение в БСП за 2019 година, официални гости бяха народните представители от ПГ „БСП за България“- Валентин Ламбев, Явор Божанков, Кристиан Вигенин и евродепутатът Момчил Неков. Събитието уважи и Областният лидер на социалистите в Търново- Петко Тюфекчиев.