Търновската конференция на БСП предложи Елена Йончева за водач на евролистата

16.03.2019

Великотърновската конференция на БСП предложи Елена Йончева за водач на листата за евровота. Социалистите гласуваха за 21 имена, които ще бъдат изпратени за обсъждане към Националния съвет на партията. По време на конференцията беше решено кандидатът, събрал най-много гласове, да бъде предложен за водач на листата.

След проведен таен вот 134 делегати гласуваха за Елена Йончева. На второ място с по 60 гласа се наредиха Деница Златева и проф. Иво Христов. 52-ма души подкрепиха Ирина Бокова, а 51 дадоха гласа си за Момчил Неков. 50 души предпочетоха Крум Зарков, 44 делегати гласуваха за Янаки Стоилов и Кристиян Вигенин, а 43-ма за Петър Курумбашев.  Сред имената, които ще бъдат изпратени до Националния съвет са още: Александър Симов, Валери Жаблянов, Георги Пирински, Георги Свиленски, Сергей Станишев, Константин Проданов, Корнелия Нинова, Николай Бериевски, Румен Гечев, Тома Томов, Трифон Панчев и Явор Божанков.

По време на конференцията бяха обсъдени националното значение на изборите за Европейски парламент и задачите на БСП. Представена беше политическата платформа за участието на партията в изборите, както и отчета на евродепутатите от БСП за изтичащия мандат. Социалистите обсъдиха и програмата за подготовка на общинската организация на БСП за участие в изборите за Европейски парламент.

„Най-важното нещо за промяната е да спечелим изборите. Второто, което вече случва, е да покажем, че този парламент е неработещ и неефективен. Този парламент губи времето на българските граждани и цялото общество и не позволява да подобрим влошаващите се демографски показатели, финансови показатели, бедност и корупция. Този парламент изяжда с всеки работещ час от енергията на българските граждани“, сподели от трибуната народният представител Весела Лечева.

По време на конференцията бяха връчени и почетни грамоти на заслужили дейци от Движението на ветераните в партията  по повод 10 години от неговото създаване. С плакет за особени заслуги беше отличена почетната председателка на областната организация на ветераните в БСП- Маргарита Кемалова. От трибуната тя благодари на хората от нейното поколение, които през всичките години са запазили идеала на партията и се обърна към младите хора да не забравят и да пазят ценностите на лявата идея. С почетни грамоти бяха отличени областният председател на Движението на ветераните Атанас Атанасов, общинският председател Георги Стефанов, членовете  на областното ръководство Димитър Обретенчев и Александър Васильовски, както и членовете на общинското ръководство Валентин Цанков и Радка Маркова. Почетните знаци бяха връчени от заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“- Весела Лечева.