Огнян Стоянов: Победа на евровота за БСП е първа крачка към спечелването на местните избори

Мар 18, 2019 Новини БСП 0 875

18.03.2019

„Победа на европейските избори е първата ни стъпка към спечелването на кметското място в Горна Оряховица. А влизането на БСП със сериозни позиции в местната власт е възможност да се спрат процесите на разпад, отчаяние и безстопанственост в нашата община. Сега е последният ни шанс да върнем Горна Оряховица на пътя на нормалността“. С този призив Огнян Стоянов се обърна към членовете на Общинската партийна конференция на БСП. Социалистите от общината гласуваха номинациите си за кандидати за членове на Европейския парламент. 

БСП-Горна Оряховица номинира девет личности за евролистата. С най-много номинации е народният представител Явор Божанков. Втора е Елена Йончева, а сред предложените от социалистите са още Деница Златева, Сергей Станишев, Румен Гечев, Корнелия Нинова, Янаки Стоилов, Крум Зарков и Петър Курумбашев. Номинациите ще бъдат внесени в Националния съвет на БСП.

Преди гласуването общинският председател Огнян Стоянов направи обстоен анализ на ситуацията в страната. „Изминалата 2018г. бе година на ежедневна нестабилност, несигурност, растяща бедност в нашата държава и на корупция, липса на всякаква почтеност, откровено казано - некадърност на управлението и в нашата община. Държавата ни е въвлечена от скандал в скандал – сривът в Търговския регистър, цъкащата бомба в енергетиката и задлъжнялостта в БЕХ, невъзможността на тол-системата да заработи нормално, отношението към майките на деца с увреждания, опрощаването на задълженията на Главното мюфтийство,  – списъкът е безкраен“, изброи Стоянов. „Не е по-различно и в нашата община. Днес в Горна Оряховица имаме управление, което копира стила на националното – затънали са от скандал в скандал. Където и да „пипнем“, откриваме некадърно управление или корупционна схема. Водещите общински дейности са прехвърлени към частни фирми, и то „с яки връзки“, според местните медии, към които се дават обществени поръчки – със завишени цени и без контрол за качеството, същевременно в края на годината в общинския бюджет настъпи касов разрив, та се наложи спешно Общината да търси финансова подкрепа и от банки и от държавния бюджет, за да може да оцелее“, каза още председателят. Той посочи, че групата общински съветници от БСП са изключително дейни като поставят редица важни въпроси за общината.

„Една от големите ни политически битки през 2018г. бе създаването на общинско предприятие, което да се грижи за комуналните дейности в нашата община. Кметът и администрацията бяха категорично против това. Аз гарантирам, че, ако БСП има свой общински кмет, темата ще бъде поставена отново на дневен ред. Дори ще я разширя и за други дейности и услуги, след като стана ясно, че за тях Общината не възстановява ДДС, поради което стотици хиляди лева от местните приходи отиват в държавната хазна, вместо с тях да се направи нещо за хората и за града“, подчерта Стоянов пред участниците в конференцията.

Специални гости на събранието бяха областният председател на БСП Петко Тюфекчиев и народните представители Явор Божанков и Валентин Ламбев.

„Дори и извън парламента, БСП спечели три важни битки в последните седмици: промените в Изборния кодекс вече бяха оттеглени – победа за нас; управляващите се отказаха от амнистия за дълговете на мюфтийството – победа за нас; отпуснаха лекарствата на онкоболните, които бяха спрели – отново победа за нас. Натискът, който оказваме, е голям“, каза Явор Божанков. Той допълни, че предстоящите европейски избори са залог за цялото правителство. „Това ни е шансът да пратим ГЕРБ в историята. ГЕРБ ще опитат да купят изборите, но са объркали държавата, времето и народа. Няма да им позволим това да се случи“, заяви още Божанков.

„Тези избори са изключително важни като сигнал за нашето влияние. Те могат да бъдат катализаторът и на едни бъдещи предсрочни парламентарни избори и ще окажат влияние върху местните избори“, заяви Валентин Ламбев. Той отправи поръка към кандидатите от листата на БСП в Европейския парламент първо да защитават приоритетите на България и социалните идеи. „Поздравления за силната позиция на общинските Ви съветници. Виждам притеснение у нашия опонент с наближаването на местните избори, което означава, че сте свършили добре работата си“, каза Ламбев.

"Целта е БСП да има 7 евродепутата", коментира Петко Тюфекчиев и подчерта, че е важно кои ще бъдат лицата в листата. Той припомни, че според социолози позициите между БСП и ГЕРБ са изравнени. 

Общинската конференция прие и план за работата и програма за предизборна подготовка за предстоящите избори.