Проф. Румен Гечев: Сериозен е проблемът със загубите от нереализирани проекти в България

23.04.2019

"Спечелим ли европейските избори, ние имаме политическо основание да поискаме незабавно оставка на правителството и ще го направим. Българският народ не иска това управление. То има престъпен характер на крадци от висока класа, което е ясно на целия български народ. Сериозен е проблемът със загубите от нереализираните проекти в България“. Това каза в Павликени народният представител от БСП проф. Румен Гечев. Той участва в среща с гражданите, заедно с проф. Мариела Модева и с депутатите от Великотърновски регион Весела Лечева и Валентин Ламбев.

„Ние искаме в ЕС да се защитава българският интерес през общите политики, защото не е ли обща политика на ЕС изграждането на АЕЦ „Белене“ – производството и износа на електроенергия; не е ли европейски проект „Южен поток“, който да осигурява природен газ за цяла Европа, или пък тръбопроводът Бургас- Александруполис?“, попита проф. Гечев и заяви, че страната ни губи 400 милиона долара от нереализирани транзитни такси заради отказа от тези проекти. „Да сте видели голям инвестиционен проект по плана „Юнкер“ в нашата страна – бяха отделени 150 млрд. евро, от които в България идват жалки трохи. Защото българското правителство не се интересува от българския интерес. А големи инвестиционни проекти като атомна електроцентрала или газопроводи можеха да привлекат такива средства, които да задвижат българската икономика“, каза депутатът.

„БСП е призвана да промени обществения живот в България; да прати в Брюксел хора, които ще защитават българските интереси чрез европейските политики – с мотивация, с морал и с професионализъм. Ние от БСП искаме да променим икономическата политика на ЕС, която задълбочава социалната поляризация в Европа. Богатите стават по-богати, бедните стават по-бедни. Ние искаме да променим това чрез промяна на политиката на Европа по отношение на инвестициите и заетостта и политиката към инвестиционните фондове. Представителите на БСП в ЕП ще участват активно в разработването на общоевропейските политики и променянето на техния облик, така че когато се приемат решенията в Брюксел, да са балансирани интересите на отделните страни-членки. Активното българско участие трябва да е с професионализъм, с идеи, с аргументи, с отлична езикова подготовка – само по този начин ние можем да променяме Европа в посока, която да е полезна на България“, допълни Гечев. Той припомни, че при премиер от БСП беше подадено заявлението за членство в ЕС през 1995г. Също при премиер-социалист завърши процесът и през 2007 г. България стана член на ЕС.

„България винаги е на последно място по повечето критерии. България има вековни традиции в образованието, а отчитаме 40% функционална неграмотност на нашите деца. Страната ни има най-древната култура в ЕС, а е на опашката в културния туризъм. България е на различна скорост от Европа“, продължи темата проф. Мариела Модева. „След 12 години в ЕС, ние имаме тежки дисбаланси в регионалното развитие. Навсякъде, където държавата трябва да се намеси, има двоен стандарт, дискриминация и мачкане на противника. България е водена към авторитаризъм, доминация на малка група хора във властта. Нашата визия за Европа настоява за смяна на модела, по който се развива Европа“, обясни образователният експерт. Тя посочи опасността средствата от европейските фондове да намалеят или да се преразпределят след 2020 г. „В края на настоящия програмен период ние имаме само 22% изпълнение на оперативните програми. В сферата на образованието и науката е дори по-малко – 19%“, съобщи Модева.