Проф. Мариела Модева в Стражица: Българските граждани трябва да имат своя смел и справедлив глас в Европа

23.04.2019

„Българските граждани трябва да имат своя силен, смел и справедлив глас в Европа“. Това заяви пред гражданите на Стражица проф. Мариела Модева от БСП.

„Всеки един българин трябва да осъзнае, че на тези избори ще се дава оценка за одобрението на националните политики и заявка за различен модел на Европа“, каза гостът. Тя припомни статистиката, която сочи, че България по повечето критерии е на последно място в ЕС. „Малка група хора са поставили във властта абсолютни пречки пред свободната инициатива и пред възможността младите хора да бъдат предприемачи, да се развиват в страната. Затова я напускат. Страната се води към авторитаризъм“, каза проф. Модева.

„Ние сме на едно от последните места по дигитализация и дигитални умения на населението. На едно от последните места сме и по иновации и инвестиции в научно-изследователска и развойна дейност. Участието и на държавата, и на бизнеса са много под средните в тази сфера. А без триъгълника „знание – образование - наука“ не може да имаме иновации и конкурентноспособна икономика“, обясни проф. Модева.

Образователният експерт призова на образованието да не се гледа като на търговия. Качеството, а не количеството да бъде водещото при формирането на държавната образователна политика. „Образованието е в режим на постоянни реформи вече над 25 години. Как да запазим традицията и да я свържем с модерността в образованието, което по един предмет имаме по 10-15 учебника; когато всяка година се започват реформи и децата не знаят как ще кандидатстват, а техникумите бяха трансформирани в професионални гимназии и се създаде една каша“, коментира проф. Модева и допълни, че учениците, вместо да са достатъчно подготвени в училище, дават пари за частни уроци. Липсата на държавна стратегия за необходимите кадри и професионална сфери са пречка пред ефективните реформи в образованието.

В срещата участва и народният представител Валентин Ламбев, който определи предстоящите европейски избори като последна крачка за смяната на сегашното управление.