Проф. Румен Гечев в Горна Оряховица: Десните управления в Европа я отклониха от нейния социален път

23.04.2019

„Десните управления в Европа я отклониха от нейния социален път в посока на неолиберални идеи, които правят богатите по-богати, а бедните – по-бедни. Хората се съпротивляват срещу това чрез движения като „жълтите жилетки. Искаме чрез по-голямо представителство в ЕС социалистическите и социадемократическите партии да върнат Европа в руслото на социалната справедливост“, това каза в Горна Оряховица проф. Румен Гечев.

Бившият вицепремиер говори за демократична Европа, изискваща и социална, каквато е била през 70-те години на ХХ век. „БСП има най-голямо право да говори за ЕС, тъй като БСП направи България член на ЕС. Ние инициирахме този процес през 1995 г. и го завършихме при премиер-социалист през 2007 г. Затова тезата, че гласуване за БСП е против Европа, е абсурдна. БСП ни направи членове на ЕС. А ГЕРБ направиха така, че вместо да повишим стандарта на живот на българския народ, вместо да повишим конкурентноспособността на българските фирми и да дадем възможност на нашите деца да останат и да работят в България – 2 млн. българи са напуснали страната, най-висока е детската смъртност, най-голяма е миграцията, най-ниски пенсии, най-ниска средна работна заплата, най-лош търговски баланс сред европейските страни. Ние сме последни в ЕС по икономическо развитие, а Румъния се движи по-бързо от България. Ние ставаме все по-последни, все по-бедни и с най-голяма поляризация между бедни и богати. Приемливо ли е това?“, каза икономистът. Той очерта алтернативата за България - да произвежда и да генерира инвестиции, които да създават работни места и да се развиваме като другите страни. „Ние искаме да се задълбочи сътрудничеството в Европа. Ние искаме реиндустриализация в България, но при нови условия – по-големи инвестиции от ЕС, стиковане между външната политика на ЕС и на България за стимулиране на българския бизнес. Ние сме против това богатите страни в Европа да провеждат парични политики в еврозоната и да провеждат инвестиционни и други политики в собствен техен интерес и в ущърб на източноевропейските страни. Ние сме против Европа да произнася антируски заклинания, които да изпълняваме ние, а те да си развиват бизнеса с Русия за наша сметка. Това зависи от българското правителство и от българските депутати в Брюксел“, каза проф. Гечев. Според него спечелването на изборите означава, че българският народ ще покаже червен картон на управляващите.

„Тези избори имат значение за развитието на България и модела, по който тя ще се управлява. Ако БСП е първа политическа сила, спокойно можем да говорим за предсрочни парламентарни избори, но дори и за промяна в местното самоуправление“, каза общинският председател на БСП Огнян Стоянов.

„Това е най-важният шанс за община Горна Оряховица за промяна, която заслужава. Нетърпимостта към местната власт е нараснала до критична точка и европейските избори ще предопределят как ще минат местните избори. Трябва да работим за пълна мобилизация и победа“, каза народният представител Явор Божанов. Той посочи, че не са изключени опити за манипулиране на изборите, но „са сбъркали народа, годината и държавата. Насреща си ГЕРБ имат една партия, която няма да им позволи поредната изборна манипулация. В област Велико Търново БСП е първа политическа сила, който резултат трябва да надградим на предстоящите избори“.