Весела Лечева: 30 млрд. лева усвоиха от ЕС управляващите, но не подобриха живота на хората

16.05.2019

„30 млрд. лева е инвестирал Европейският съюз в България. Тези средства са усвоени от управляващите, но не подобриха живота на хората. През 2007 г. България водеше по много показатели пред Румъния. След десетгодишно управление на ГЕРБ, съседите ни вече ни изпреварват по всички критерии“, каза в с.Беляковец зам.- председателят на ПГ на "БСП за България" Весела Лечева. Тя се срещна с хората и дълго разговаря с тях за значението на европейските институции.

„Нищо в България не изглежда европейско след ремонта. Като започнете от улица „Гурко“ във Велико Търново и стигнете до центъра на София. Средствата са усвоени, но стандартът ни на живот е все нисък“, посочи Лечева и допълни, че България има потенциал да достигне поне средноевропейското ниво на Словения, Словакия, Естония.

„Да бъдем в ЕС е важно за България, защото той ни дава защита и контрол върху институциите. Ето – сигналът за къщите за гости дойде от разследване на медията „Свободна Европа“, а не от българските институции. Ние, като опозиция, много пъти сме посочвали случаи на корупция, но това не е водило до такива разследвания“, каза тя.

„България има нужда от силни свои представители в европейските институции. Там решенията се вземат на база исканията на всички страни-членки и ако нямаме силен глас, отново ще ни се налага да следваме волята на други държави. Ние трябва да отстояваме своите приоритети“, каза Лечева и посочи примера с плана „Макрон“, за който действия бяха предприети в последния момент.

Хората в с.Беляковец питаха откъде водещи политици на ГЕРБ имат пари за луксозни апартаменти и защо не са разследвани и арестувани, вместо да им се приемат оставките.