БСП: За контролиран и купен вот ли говорят аномалиите в преференциалния вот?

4.06.2019

„Дали отчитането на преференции е способ да се преброят купените гласове от ГЕРБ? Дали това е начинът всеки дилър на гласове да потвърди дали купените от него гласове са подадени?“ Това попитаха на пресконференция във Велико Търново представители на БСП.

Изключително неравностойна битка на тези избори отчете зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Весела Лечева. Тя посочи, че срещу БСП е изправен целият държавен апарат и целият бюджет на държавата, изразходван против правилата на бюджетната процедура. „БСП заложи на открита и честна кампания, с факти и цифри. Ние не се отклонихме от желанието си да казваме истината пред българските граждани и желанието си да променим модела, по който се управлява България“, каза Лечева. Тя посочи, че във Великотърновска област БСП има само 86 гласа по-малко от ГЕРБ. „Най-големият проблем на този изборен процес е голямата апатия – 70% от гражданите не излязоха да гласуват. Това е дефицит на доверие към цялата политическа система“, допълни народният представител.

Областният председател на БСП Петко Тюфекчиев обяви, че минималната разлика между БСП и ГЕРБ в областта прави резултатът практически равен. „За пет години разлика от 5830 гласа, колкото беше през 2014 г., сега е сведена до 86 гласа. На тези избори БСП е на първо място в пет общини“, отчете той.

С конкретни интересни данни излезе председателят на БСП в Горна Оряховица Огнян Стоянов. Той представи извадка от секции, в които кандидати на ГЕРБ от края на листата са получили особено висок брой преференции.

„За десетия в листата им Мартин Захариев в секция номер 61 в село Първомайци са дадени 43 преференции. Той има четири пъти повече от водачката на листата. И повече от десет пъти от Ева Майдел, която е посетила селото в рамките на кампанията. Николай Диков е любимецът на Долна Оряховица. Там има четири секции – с номера 67, 68, 69 и 70. Общо в тях той има 53 гласа, при общо 58 за него в цялата община. Жечо Станков е най-харесван в село Стрелец. В единствената секция в селото той има десет гласа. Йоана Йончева определено е спечелила жителите на село Правда. Там тя има 27 гласа“, изброи Стоянов. Той даде примери и с други кандидати от листата на ГЕРБ, които събират преференции в отделни секции в населените места от община Горна Оряховица. Стоянов открои тенденция за преференциален вот за кандидати от края на листата на ГЕРБ, които не са правили кампания в населените места.

В тази връзка представителите на БСП зададоха още въпроси, чиито отговори биха могли да доведат до заключение, че има купен или контролиран вот от страна на управляващите. 

„Нямаме обяснение как кандидати, които са правили множество срещи в община Горна Оряховица имат малко или никакви преференции в секциите, а хора, които изобщо не са се появявали на терен, имат огромен резултат и то в определени секции“, посочи народният представител Явор Божанков. „Можем да направим извода, че цялата политическа система навлиза в етап на сериозна делегитимация и срив на доверието“, подчерта той. „Един от поводите да напуснем Народното събрание беше решението за отмяна на преференциалния вот. Ние оставаме на позицията, че хората трябва да могат демократично да избират не само партия, но и хората, на които имат доверие“, допълни той. Според него машината за гласуване на ГЕРБ не може да е повод за отмяна на изборни права, но хората трябва да си дадат сметка, че само когато гласуват, контролираният вот няма тежест. 

„Дали е купен или контролиран този вот ние няма как да докажем. Въпросът е, че тези пороци демотивират и българските граждани. Защото днес, когато имаш пари и бедно население, то много лесно би могло да бъде използвано за определени резултати и за определени гласове. Това, срещу което непрекъснато говорим и се борим. Ето защо трябва да бъдат показвани тези резултати и пороци, за да могат да бъдат избeгнати вбъдеще“, обясни народният представител Весела Лечева.