Позиция на Общинския съвет на БСП във Велико Търново

11.06.2019

ДО

49 Конгрес на БСП

Председателя на НС на БСП

НС на БСП

 

П О З И Ц И Я

на Общинския съвет на БСП във Велико Търново

Относно ескалиращите процеси на напрежение и противоборство в ръководните органи на партията след изборите за Европейски парламент.

 

Уважаеми другарки и другари,

Общинското ръководство на БСП във Велико Търново с нарастваща тревога наблюдава ескалиращото напрежение в ръководните среди на партията, катализирано от резултата на изборите за европейски парламент. Видно от този резултат, БСП направи поредна възходяща крачка към увеличаване на електоралната си подкрепа и броя на реализираните мандати, в сравнение с предходните евроизбори. Заложените очаквания, предвещаващи победа над основния ни противник, на този етап се оказаха нереалистични и ние останахме втора политическа сила.

Политическите ни усилия в тази кампания не могат да бъдат неглижирани с лека ръка, а резултата обявен като "катастрофален" тъй като бе постигнат в условия на симбиоза между държавна и местна власт, с всичкия произтичащ от това ресурс: финансов, икономически, корпоративен, командно-административен. Очакваният протестен вот доби ярка пасивна форма с рекордния брой от негласуващи. Не можем с лека ръка да отминем и безспорния факт, че днешното ръководство на партията стартира мандата си от критично ниски позиции на електорално доверие; от отслабено парламентарно представителство; от зловредното влияние на задкулисни фактори и в управление, особено в мандата 2013-2014, но също и в опозиция. Изборите за местна власт през 2015 г. се превърнаха в тежък симптом на гаснещото ни влияние и на практика ни заличиха от картата на местната власт.

Днес никой не може аргументирано да оспори, че за трите години от мандата на Председателя Корнелия Нинова и силно подновения екип на настоящото ръководство постигнатите резултати са значими: удвоен ръст на електоралното ни влияние; удвоена численост на парламентарната ни група; категорична победа на излъчения от нас кандидат за президент. Гарант за стабилност и необратимост на тези позитивни процеси е ясната вече социалистическа идентичност, активна опозиционност, солидното политическо присъствие като единствена алтернатива на властта и статуквото; активната борба за социална справедливост и срещу неравенствата; възстановяване ролята на държавността; битка с корупцията, пропила институциите на властта.

Затова ние, великотърновските социалисти, днес убедено заставаме в подкрепа на политическата линия на партията и на нейното ръководство. Не споделяме оценките за влошен диалог по вертикалата в партията, нито за едноличност в налагане на решенията.

 Силно сме притеснени, обаче, че процесите, които тревожно ескалират в последните заседания на Националния съвет на БСП, най-вероятно ще се пренесат на предстоящото заседание на 49 Конгрес, включително с опити за връщане на стари уставни норми. Това ще ни върне към периоди на спорни политически практики, с които бяхме поставени на ръба на политическата си маргинализация. Ние, великотърновските социалисти, не искаме това.

Уважаеми другарки и другари,

Отнасяме се с респект към достойния акт на поемане на персонална отговорност от председателя Корнелия Нинова, включително и с оставка. Това е безпрецедентен пример на политическа доблест от последните десетилетия в новата ни история. Категорично считаме, че партията трябва да се произнесе в лицето на цялата си членска маса, по кой път и начело с кого трябва да продължим напред. И предстоящото заседание на конгреса не може да ни отнеме това право. В същото време всички, от низовия партиен актив до делегатите на конгреса, трябва ясно да осъзнаят своята отговорност за решаването на сложния политически казус пред който е изправена партията, при това в навечерието на важните избори за местна власт, за да може БСП да продължи по своя път на възходящото си развитие от последните три години.

Убедени сме, че за да направим заедно следващата крачка напред – разширяване влиянието на БСП в местната власт - Председателя  Корнелия Нинова трябва да направи крачка назад и да оттегли своята оставка.

Велико Търново

10 юни 2019 г.

Приета на заседание на Общински съвет Велико Търново на 10.06.2019 г. с 20 гласа „ЗА“,  3 гласа „Въздържал се“ и 0 гласа „Против“.

Водил протокола:

Атанас Аджемов