Весела Лечева: Бюджетът на ГЕРБ обрича малките общини да останат без транспорт

06.12.2020г.

„Бюджетът на ГЕРБ обрича редица малки общини да останат без транспорт. При необходими 60-70 млн. лв. годишно за нерентабилните, високопланинските и труднодостъпните линии, ГЕРБ са заложили в бюджета приблизително половината от нужната сума. Увеличението спрямо миналата година е с около 1 млн. лв., което е крайно недостатъчно“. Това каза народният представител Весела Лечева по отношение на нуждата от регламентиран, редовен и удобен превоз за българските граждани.

Предложението на „БСП за България“ беше 25 млн. лв. да се предвидят в бюджета за дофинансиране на транспортните линии. То беше отхвърлено от управляващите без дебат.

Липсата на адекватна политика има големи последици, защото ограниченият транспорт затруднява достъпа на хората до социални услуги, здравеопазване и административно обслужване. Това води до обезлюдяване на отдалечените селища. За много от жителите им автобусът е единствената възможност да достигнат до общинския си център. Липсата на обществен транспорт създава условия за нерегламентирани превози.

„Очакванията са, че заради локдауна ще намалеят пътниците по линиите между населените места. Хората ограничават пътуванията си, съответно приходите от продажба на билети намаляват. Това означава, че фирмите, които обслужват такива линии търпят щети и трябва да получат адекватно отношение от страна на държавата. Единствено БСП предлага глътка въздух на транспортните фирми в малките населени места“, заяви Лечева. Тя подчерта, че превозвачите в област Велико Търново, чиито линии са засегнати от намалелия брой пътници, вече се отказват от изпълнението им. Такива писма вече са получили много от общините.

За много от новообявените от общините конкурси за намиране на изпълнител на транспортните линии не се явяват кандидати.

Лечева припомни, че през тази година община Полски Тръмбеш започна сама изпълнението на маршрутни разписания по автобусни линии между селата. Тя закупи и собствен микробус. До това се стигна след като фирмите, които обслужваха общинската транспортна схема се отказаха, защото не им бе изгодно поради липса на пътници. Така доста села от общината останаха без никаква връзка с общинския център.