Анета Григорова, номер 3 в листата на БСП във Велико Търново: Процесите и балансът са нарушени – намираме се в здравен хаос

Мар 20, 2021 Новини Избори 0 964

20.03.2021 г.

"Проблемите в здравеопазването започнаха след 2000 г. За 20 години така ескалираха, че бомбата се взриви. Тогава самите болници бяха превърнати в търговски дружества. След това влязохме в ЕС, в болниците започна масово желание за промяна, но изпълнена на парче. Това сложи началото на всички проблеми, лечебните заведения започнаха да преследват печалбата. Наливат се безкрайно много средства, а има безкрайно недоволни пациенти, както и лекари. Процесите се нарушиха, както и балансът в цялата система, днес се намираме в здравен хаос.", това посочи д-р Анета Григорова, трета в листата на БСП във Велико Търново в Предизборното студио на БСТВ.

На въпроса какво друго си е проличало в тази Ковид криза, освен че лечебните заведения са търговски дружества, д-р Григорова отговори: " Има три основни проблема, които бавно се задълбочиха през годините. Първият е кадровият проблем, който е изключително изразен. Вторият и третият са нормативния и финансовия хаос, от които възникват много подпроблеми. От гледна точка на нормативния хаос, който датира от 1998 г. със закона за здравното осигуряване, досега е претърпял 80 корекции, има и много други закони, които са променяни системно Всичко това обезверява и пациентите и кадрите. Финансовите проблеми започнаха много отдавна, през 2010 г. беше одържавен резерва на Здравната каса - 1 400 000 000 лева., след това всяко година продължиха отнемания от Здравната каса. Това е въртене на пари, които в последствие се изземват. Има проблем с лекарствените средства и експорта им".