Явор Божанков: Неадекватните Ковид-мерки убиват ресторантьорския бизнес

25.03.2021 г.

“Ковид-кризата в България се управлява без ясни критерии, без ред и спазване на законите. На 1000 болни трябваше да знаем дали отваряме или затваряме. И какво правим при 2 или 3 хиляди заразени. Така, следейки цифрите, бизнесът предварително щеше да знае какво предстои, да прогнозира, да взима кредити или да не взима, да инвестира ли в продукти и материали или не. Ние видяхме обратното – Борисов казва една сутрин, че отваря държавата, здравният министър след него я затваря. Така не се управлява  криза“. Това каза водачът на листата на “БСП за България” Явор Божанков на среща с членове на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация във Велико Търново.

Предлаганото от БСП намаление на ДДС-то на храните и лекарствата не отменя диференциалната ставка за ресторантьорските и кетъринг услугите, която беше въведена от 1 юли миналата година. Предстои да видим как работи тя и какви резултати дава, заяви юристът, който беше член на правната комисия в 44-ото Народно събрание.

Той има и съвсем конкретно предложение за законови промени, чиято цел е да се натрупа ликвидност в сектора, като отложи плащането на такса смет, данък сгради и ДДС. Мярката 60:40, трансформирана по-късно в 80:20, подпомага запазването на работните места, но от нея се възползва най-вече държавата, която така или иначе при безработица ще плаща през трудовата борса на съкратените работници. Но тази инициатива не помага на работодателя да запази бизнеса си. „Затова предложих тази ликвидност да се натрупа в затворените браншове и една година след отмяна на извънредното положение те не да не плащат, а да разсрочат тези разходи. Предложението беше подкрепено от браншовите организации, но отхвърлено от управляващите“, призна Явор Божанков.

Той пое ангажимент за законови мерки срещу произвола на държавните органи, които “действат като силовите структури от 90-те години и рекетират бизнеса”. Освен битката с корупцията, натискът ще намали и въвеждането на електронно управление, в което за последните 10 години бяха похарчени милиони, но с нулев ефект, заяви Божанков.