Цветелина Пенкова: Бъдещето ни има значение, гласувайте!

Резолюцията на ЕП и доклада на Държавния департамент на САЩ са сигнал, че помощта за ковид кризата пак ще отиде в кръгове от фирми

Съпоставка между наскоро излезлия доклад на Държавния департамент  на САЩ и Резолюцията на Европейския Парламент от края на миналата година по повод състоянието на България и протичащите в момента политически процеси направи днес във Велико Търново Цветелина Пенкова, евродепутат, член на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

“Силно се надявам, че колегите от другите политически партии, които обвиниха държавния департамент на САЩ в неграмотност и натрапване на ценности, да не направят същото и с Европейския парламент, само защото тезите се припокриват“, каза тя.

Пенкова подчерта, че позициите на различни държави относно проблемите с основни права и свободи, отстояването на принципите на правовата държава, наличието на корупция по всички етажи на властта и отношението към различни малцинствени групи са едни и същи и докладът на САЩ не трябва да бъде разглеждан като желание за намеса във вътрешната ни политика, а като сигнал за все по-задълбочаващите се проблеми в България.

Пенкова изрази убеденост, че нито един български гражданин, независимо от политическите си убеждения, не иска България да има лош имидж на международната сцена и призова членове на политически партии да имат предвид това, когато хвърлят обвинения към държавни и наддържавни институции за неграмотност, липса на исторически познания и желание за намеса във вътрешните дела на държавата.

„Действията на българското правителство на международната сцена може да имат и сериозни отражения върху възприятието за нас като общество. Това е недопустимо, защото българското общество не заслужава да търпи клеймото за некомпетентност“, каза тя и предупреди за практическото значение на тези два документа: “Резолюцията на ЕП за България и доклада на Държавния департамент на САЩ са сигнал, че помощта от ЕС за преодоляване на последиците от  Ковид-кризата пак няма да стигнат до хората, а ще отидат в кръгове от фирми”.

“Това, което възпламени недоволството на гражданите и доведе до тези два негативни доклада, беше безпрецедентният прокурорски произвол. Погазването на основни права и свободи остана без отговор от управляващите. Те правят само едно - отхвърлят отговорност и хвърлят обвинения върху опозицията”, каза Явор Божанков, водач на листата на “БСП за България” във Великотърновска област.

“Войната срещу президентската иституция, игнорирането на масовите протести ескалираха от вътрешен към международен проблем: слабостите на управлението ерозираха отношенията на България с другите страни”, категоричен беше той.  И допълни: “Ако Ковид кризата ни научи на нещо, то е, че държава не се управлява през фейсбук, от джип или на извънреден брифинг”.

Цветелина Пенкова обърна внимание и върху факта, че “отпуснатите” на България 12 млрд. лева са само таван на сумата, която страната ни може да получи като помощ за възстановяване на икономиката след Ковид-кризата. “Можем да получим 1 млрд., можем и 10, това зависи от проектите, с които сме готови”, уточни тя и припомни за фал старта на българския План за възстановяване и устойчивост, подаден от правителството на ГЕРБ. В отговор от ЕК са изпратили над 35 препоръчителни писма с искане за адекватни стратегии.

“След това беше изпратен втори, коригиран вариант. След отварянето на Плана за обществено изслушване стана ясно, че извън министерствата идеи имат почти всички”, допълни Явор Божанков. Като пример за “неадекватни и технически остарели проекти за финансиране” той даде Интермодалния терминал в Горна Оряховица. “Това е проект от 2007-а година, който ГЕРБ от създаването си ползват като предизборно обещание”, каза депутатът.

Пенкова призова българските граждани да не оставят хаоса и постоянната промяна на мерките да отнемат правото на българите да упражнят правото си на глас: „Бъдещето ни има значение, гласувайте“. 

“Гласуването не е по-опасно от посещение на хранителен магазин. В същото време това е дълг и отговорност на всеки български гражданин”, завърши Явор Божанков.