Явор Божанков: В следващия парламент „БСП за България“ ще е непреодолим фактор и ще наложи своята социална политика

В миналия парламент само ние налагахме своите политики към хората, докато другите правиха предизборна кампания

„Промяната ще я има – Борисов пада от власт необратимо. Въпросът, обаче, е оттук нататък какво ще правим и хората търсят отговор на този въпрос. Голямата лява коалиция е стъпка в правилната посока, защото гарантира на хората сигурност.“ Това каза водачът на листата на „БСП за България“ във Велико Търново Явор Божанков в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

 По неговите думи промяната трябва да я донесе някой с опит. „Защото видяхме, че някои групи, макар и много гръмогласни на площада и много силни във Фейсбук, не знаят какво да правят, когато отговорността им се падне вътре в институцията. „БСП за България“ е показала, че е една системна парламентарна група, която  уважава парламентаризма, Конституцията и институциите в България.  Хората, когато гласуват за нас, знаят какво могат да очакват – социални политики, актуализация на пенсиите, спиране на търговския модел в здравеопазването. Това са политики, които системно защитаваме и затова сме предвидими и можем да дадем сигурност в тази промяна“, категоричен е Божанков.

„Имам дежа вю, когато гледам г-н Трифонов. Когато той казва: „Ще говоря, когато му дойде времето“, асоциацията с едни минали времена е много близка. Трифонов не идва в парламента, Трифонов се движи с охрана, Трифонов ни информира за решенията си онлайн – точно както правеше Борисов. Всичко това е тревожно, защото ние не искаме да сменяме модела на управление със същия модел, но с малко по-различни хора. Ние имаме да сменяме фундаментално начина, по който се управлява България“, коментира кандидатът за депутат от левицата.

Божанков определи модела на управление като „двуглавата ламя“ - от едната страна е Борисов, от другата – Пеевски. Според него този модел оцелява, защото винаги си намира партньор, сега - Пеевски, по-рано е бил Илия Павлов, утре може някой друг. Той също така предупреди, че рискът задкулисието да се възпроизведе отново ако не бдим е много голям.

„През 2013 г. БСП се опита да махне Борисов от власт като се съюзи с ДПС и така се стигна до Пеевски. Една година по-късно правителството беше свалено с протести, на които бяха десните – Христо Иванов, Радан Кънев. Тогава те пък се съюзиха с Борисов, за да махнат Пеевски. Виждате ли как политическите сили в дадени моменти се опитват да се съюзят с по-малкото зло. Това, което стана накрая е, че Борисов се съюзи с Пеевски и създадоха най-силния политико-икономически олигархичен съюз в България, който 10 години смазва цялата държава. Поуката, която трябва да си вземем е, че няма по-малко зло. Компромис с този модел не е възможен, той винаги свършва зле“, обясни Явор Божанков.

„Последното Народно събрание приличаше на автобус за зелено училище, пълен със сърдити едно на друго деца. И накрая мафията продължава да управлява. Икономическият модел „Борисов-Пеевски“ все още е актуален. За два месеца служебното правителство не го е изтрил от картата на България, тъй като той владее огромни икономически и медийни ресурси на всички властови нива. Много е трудно това да се промени и рискът той да остане, ако политическите сили като „Има такъв народ“ продължат в същата посока, е голям“, подчерта младият юрист от БСП.

По думите на Божанков следващото Народно събрание ще е в ситуация не какво ни се иска да стане, а какво е възможно да стане и ще бъде нужна огромна мъдрост и отговорност. Според него, за да се махне този модел, трябва да се намери път един към друг.

Като водач на листата на „БСП за България“ във Велико Търново, Божанков сподели, че  е имал сериозни конфронтации с Цветанов там, когато  е бил силен и до ден-днешен води съдебни дела с него. „Тогава къде бяха т.нар. протестни партии? Ние плувахме сами срещу течението. Сега е лесно да се пуснеш по течението, когато ГЕРБ губи позиции“, каза още той.

„В 45-то Народно събрание се видя, че управление без БСП е невъзможно. Тогава някои формации казаха, че не искат нашата подкрепа, ние пък не я натрапваме. Един се бореше за една реформа, друг – за друга, но ние сме казали - социален пакет, помощ за младите семейства, актуализация на пенсиите. Използвахме този един месец да наложим нашите политики, докато други правиха предизборна кампания от парламентарната трибуна. Наложи ни се дори да прекъснем едно заседание, за да вкараме в дневния ред актуализацията на пенсиите. Саботираха я, но се видя кой я саботира и кой се бори за нея. Но се видя, че без подкрепата на БСП не може дори да има заседание на парламента. Без консенсус с нас няма как дневния ред да се формулира“, подчерта Явор Божанков.

Според Божанков в следващия парламент „БСП за България“ ще е непреодолим фактор и ще наложи своята социална политика. „Нашият социален пакет е на стойност малко над 1 милиард лв. На фона на всичките тези злоупотреби, които ние показахме и служебният кабинет потвърди, те не са голям ресурс за държавата. Това включва безплатни детски градини, помощ за майки в размер на 10 минимални работни заплати за втората година от майчинството, необлагаем минимум за едно дете в семейството. Нашите социални мерки са изключително наложителни. Те са стандарт в Европа“, изтъкна той.

„Джипката е бракувана. За да доведем тази промяна докрай, трябва да гласуваме. Трябва да гласуваме смело, трябва да гласуваме масово. Трябва да гласуваме с номер 4“, каза в заключение Явор Божанков.