Явор Божанков: Държавата агресивно е нагазила в частния сектор

22.06.2021 г.

“Как допуснахте да се случи това?” На този въпрос трябваше да отговори водачът на листата на “БСП за България” във Великотърновска област Явор Божанков по време на срещата си с административния екип на ЕТ “Румяна Хинкова”. Да чуят какво предстои да се случи в държавата след извънредните парламентарни избори бяха дошли предимно млади хора. Въпросите им бяха десетки: как ще се преборим със “сивата икономика”, защо не са всички фирми регистрирани по ДДС, откъде ще дойдат парите за социалния пакет, предлаган от БСП, има ли достатъчно средства за пенсии и здраве, кога ще има работещо електронно правителство, докога ще доплащаме в болниците, ще станат ли честни и прозрачни обществените поръчки?

“Виждате как политическите сили в даден момент се опитват да се съюзят с по-малкото зло. През 2013 БСП се съюзи с ДПС, за да свали Борисов. После беше наказана тежко от избирателите. След това десните направиха правителство с ГЕРБ, за да не дойде ДПС на власт. После дори не влязоха в парламента. Трябва да се учим от грешките си”, отговори Божанков и обясни, че и след вота на 11 юли няма да има партия, която да може сама да направи правителство. Той предупреди, че в следващото Народно събрание ще бъдат нужни огромна мъдрост и отговорност. “За да се махне този модел, трябва да намерим път един към друг”, каза той.

Божанков, който е кандидат за трети мандата в НС, но е и Председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия обсъди с представителите на транспортната фирма редица браншови проблеми: забавянето на камионите на границата с Румъния, шенгенските “неволи” на водачите, лошата инфраструктура... Той обясни, че е опитал-  по желание на бизнеса във Велико Търново и Горна Оряховица, да промени избрания маршрут на магистралата Русе-Велико Търново. Стигнали дори до съда, който отхвърлил искането. Божанков обаче е оптимист, че тази битка не е приключена и сега може да бъде подновена.

По друга болна за Велико Търново тема - системата за управление на отпадъци, Божанков обясни: България се плаща 5 пъти за едни и същи отпадъци: първо гражданите и фирмите чрез такса смет, след това още веднъж чрез продуктовите такси, отделно ЕС е финансирал изграждането на депата, други 20% от стойността им са дошли от държавния бюджет, а на финала отново имаме незаконни сметища, за чието разчистване плащат общините - тоест пак от нашите данъци.

“Държавата сега е влязла в икономиката, в частния сектор - остро! С толтакси, например. Там, където няма работа, тя е много агресивно нагазила. А там, където й е мястото - здравеопазване, обществен ред, сигурност, я няма, абдикирала е”, категоричен е Божанков.

„Джипката, от която досега ни управляваха, вече е бракувана. За да доведем тази промяна докрай, трябва да гласуваме. Трябва да гласуваме смело, трябва да гласуваме масово”, завърши Божанков.