Михаил Михалев: На тези избори не трябва да търсим опоненти, а симпатизанти

23.06.2021 г.

Председателят на най-голямата структура на БСП в областта - Михаил Михалев, е само на 35 години. Той е пети в листата на „БСП за България“. Въпреки своята младост, той има зад гърба си солиден професионален и политически опит. Завършил е политическа журналистика и педагогика. Работил е в телевизия „Евроком“, телевизия  TVN”,  вестник „Кореспондент“, бил е PR на Областна администрация и учител по журналистика в Хуманитарна гимназия. Към момента е главен експерт „Протокол и връзки с обществеността“ и кореспондент на Българска свободна телевизия. В редиците на БСП влиза преди 12 години. Започва да лепи плакати и да раздава флаери. Последователно е избран за делегат на Общинската конференция, член на Пленума, зам.-председател на Младежкото обединение, а след това и за негов председател. По-късно става член на Изпълнителното бюро, зам.-председател на Общинския партиен съвет, а от юли миналата година и за председател на най-старата партийна организация в България.

- Какви са целите, които БСП си поставя във Великотърновска област на предстоящите на 11-и юли парламентарни избори?

- Целите на БСП винаги са максимално високи. Убеден съм, че всички председатели на десетте общини в областта си поставят за цел да повишат резултата си от предходните избори. За мен най-важната цел обаче е всички хора да се убедят, че единствено БСП е последователна в своите политики за осигуряване на правова държава с грижа за възрастните хора, децата, семействата, трудещите се и тези от най-уязвимите групи. Ние имаме основни принципи, от които няма да отстъпим. Ние не можем да бъдем популисти и да хвърляме прах в очите на хората, лесно е да се обещае и е много трудно да отстояваш последователно своите позиции. Вярвам, че хората ще оценят това.

- Вярвате ли, че обединението на все повече леви политически сили и формации в и около коалицията "БСП за България" е правилен знак за симпатизантите ви?

- Когато обединението е принципно, когато почива на еднаква идеология и има еднакви цели- тогава знаците сред обществеността са положителни. Убеден съм, че голямата лява коалиция, която формирахме преди началото на предизборната кампания, е именно такава. Около коалицията вече има голям положителен заряд, който ще донесе и повече гласове на 11 юли. По този начин ще имаме възможност да реализираме повече от политиките си. Разбира се има и безпринципни коалиции, доста политически субекти си подадоха ръка с една единствена цел, а именно да влязат в Народното събрание. Вместо обединение обаче те ще постигнат отблъскване на собствените си поддръжници.

- Отваря ли се БСП към все по-широк кръг от избиратели или, напротив - капсулира се и насочва усилията си към "твърдото ядро"?

- Убеден съм, че БСП се отваря към обществеността. В краткия живот на 45 Народно събрание много хора разбраха, че БСП не е партия на статуквото, а партия, която системно отстоява своите принципи. Доказахме го с това, че бяхме единствената група, която се противопостави на прословутите 50 лв. към пенсиите на възрастните хора и настояваше за тяхното преизчисление. За да могат възрастните хора да получат достойни старини. Разбира се политическото лицемерие си пролича и предложението на БСП беше отхвърлено. Това е само един пример.

- Кои са основните ви опоненти на тези избори: вече бившите управляващи? Или партиите "на протеста", които, според социолозите, са взели най-голям дял от традиционните ви избиратели?

- Аз мисля, че на тези избори не бива да търсим опоненти, а да търсим симпатизанти. През годините много партии са късали избиратели от БСП, насочвали са омразата си към нас, за да извлекат дивиденти за себе си. След време обаче дори тези, които са ни напускали сами са пожелавали да се върнат, осъзнавайки, че единствено БСП може да обедини лявото пространство в България. Затова и не се притеснявам, че на последните избори бяхме трети. Често хората търсят спасители в измислените герои, но много скоро се разочароват от тях и се връщат при нас. Ние не упрекваме тези избиратели, защото те искат промяната да дойде веднага, точно както им обещават популистите. А ние предлагаме последователни политики с много работа. Първото е изкушаващо, но второто е сигурно. Когато хората се убедят в сигурността, тогава се връщат и в БСП.

- Как стоят нещата на местно ниво, вие сте председател на най-голямата структура на БСП в областта и то само от година?

- Аз обичам да говоря за бъдещето и не се връщам в миналото. И понеже съм оптимист винаги виждам положителното в утрешния ден. За една година формирахме най-младото ръководство със средна възраст 40 години. Всъщност аз съм и най-младият председател. Младостта сама по себе си не е качество и е твърде преходна, но пък за последните 10 години натрупах и опит. Гордея се, че се учих от смели и отговорни хора. За 1 година успяхме да създадем 3 нови партийни организации. Възстановихме други две, една от която в Ресен. Там нямахме структура от 10 години. Сега работим по възстановяването на още две партийни организации. За пръв път създадохме сайт на Общинския партиен съвет, предстои да стартира и първата Школа за подготовка на партийни кадри на местно ниво. Имаме програма, която представих преди една година и я изпълнявам. Надявам се в края на мандата да сме изпълнили всички точки. Искам БСП във Велико Търново да получи ново лице и да заеме подобаващо място на политическата сцена. Има и много трудности, но не съм човек, който се предава.