Огнян Стоянов: Време е за оставка, кмете!

За раследване на скандалното саниране настоява председателят на БСП Горна Оряховица

"Докога неправомерните действия на Община Горна Оряховица ще бъдат потулвани и замитани под килима?" Това попита председателят на Общинския съвет на БСП в Горна Оряховица след скандалните разкрития, разпространени във вторник от няколко национални медии.  

Според публикациите в аудиото се чуват гласовете на кмета на Горна Оряховица Добромир Добрев и зам.-кметицата Деница Коева, които уговарят различни схеми по договор за саниране с представител на изпълнителя.

"Очевидно е, че схемите, по които ГЕРБ източваше държавата в последните 11 години, се прилагат и на местна почва.  От разпространения материал става ясно, че скандално известният блок  на ул. “Юрий Гагарин” №35 който беше саниран цели 2 години, всъщност е част нагласена обществена поръчка, става ясно от записите", алармира Стоянов, който настоява за проверка на всички обществени поръчки за последните 10 години.

 „От записа става ясно, че 60% състезанието в обществената поръчка се пада на най-краткия срок. Така „точният“ изпълнител дава невъзможните 55 дни срок за изпълнение, а общината после услужливо спира строежа за по 3-4 месеца и така - над година. Това се чува ясно. Ние ще изискваме всички големи обществени поръчки и ще проверим, дали и други са спечелени заради кратък срок, който после е удължаван многократно. Ако това се появи при други договори, ще е налице ясна схема за източване на обществен ресурс.

Според социалиста, който като общински съветник не веднъж е поставял въпроса за блока на ул.“Юрий Гагарин“ №35,  в записа ясно могат да се чуят "самопризнания" за поне 3 сериозни нарушения на закона: нагласената обществена поръчка, фалшифицирането на документи, за да бъде удължен срокът, а след това и за да се прикрият нарушенията, и плащане за дейности, които не са извършени. Разследващите органи трябва да установят и колко реална е сумата от близо милион и половина за "саниране" на 7-етажен блок, категоричен е той.

В опит за опровержение Добромир Добрев публикува в социалните мрежи видео, в което твърди, че общината е санкционирала изпълнителя в максимален размер. “Как и какви документи са натъкмили - няма значение. Всички чухме как признават за актовете със стара дата и плащанията в размер на 60% за несвършена работа”, заяви Стоянов.

"От чутото става ясно, че всички действия по прикриване на престъпленията при това саниране, са заради заплаха от прокурорска проверка. Имало ли е вече такава, г-н Главен прокурор? И тя ли беше заметена като другите?", попита Стоянов и допълни, че изпраща сигнала до всички компетентни органи.  

От БСП в Горна Оряховица не веднъж са сезирали прокурата за нарушения в общината.  Стоянов припомни прикритата далавера с "къща за гости" в село Донковци, община Елена, вдигната, според местните хора,  от кмета на Горна Оряховица с европари, но записана на името на негов братовчед. Както и "Арката на грабежа" на входа на парк "Детския кът" в Горна Оряховица, за която общинската администрация в града похарчи 322 хил. лева, а експерти оцениха на максимум 60 хил. лева.

„Всички тези потънали в престъпни схеми суми, сега можеха да са инвестирани в нов асфалт по улиците на Горна Оряховица, в нови тротоари, в модерни детски площадки или в обещания от ГЕРБ и несъществуващ приют за бездомни животни. Предполагам, че това е само върхът на айсберга и такива схеми има много”, заяви Стоянов. 

“Време е за оставка на кмета и остраняване на целия му екип от администрацията”, категоричен беше той.