Инж. Йордан Дончев: Данъчни облекчения могат да смекчат “токовия” удар за най-бедните

07.07.2021 г.

Инж. Йордан Дончев е на 41 години. Той е едно от новите попълнения сред кандидатите за народни представители на “БСП за България” за Великотърновския избирателен район. В листата е с преференция 115.

Роден е в Горна Оряховица. Живее в Горна Оряховица със съпругата и сина си. Работи в електроснабдително дружество - пак в Горна Оряховица.

Магистър е по Комуникационна техника и технологии от Русенския университет “Ангел Кънчев”.  Синдикален лидер.

Йордан Дончев е член на БСП едва от няколко години. Прегръща лявата идея в най-опозиционните времена на партията, когато голяма част от връстниците му търсят близост с управляващите, за да се уредят с пост, службичка или апетитна обществена поръчка. Той, обаче, избира да е в опозиция. Защото е убеден, че “корупцията е червеят, който гризе ябълката”. И, че това е най-лошото, което може да се случи на една държава. “Ние доказахме в 44-ото и 45-ото Народно събрание, че не сме корумпирани, че не се коалираме с други и не правим компромиси за пари и постове. Ние остояваме нашата си държава!”, категоричен е инж. Дончев.

От 46-ото Народно събрание той очаква справедливост и сигурност. За да оцелеят най-уязвимите социални групи при нарастващите цени в България. Според него инфлационният натиск след Ковид кризата ще продължи и след поскъпването на тока, водата и газта. Затова трябват спешни мерки за подпомагане на най-слабите: пенсионерите и младите семейства. Тези мерки, според него, са подробно описани в социалния пакет на “БСП за България” и гарантират намаляване на разходите в домакинствата за сметка на данъчни облекчения, които да компенсират нарастващите цени.

“Имаме нужда най-вече от сигурност в ежедневието”, твърди инж. Дончев и затова отправя призив към своето поколение: “Аз съм на 41 години. Повечето от моите съученици, приятели и познати не живеят в България в момента. Най-вече по икономически причини. Които са следствие на същата тази корупция, която толкова време вече се шири в страната ни, обсебила е еждневието ни, настанила се е трайно в живота ни. Няма кой друг да свърши нашата работа! На село са останали само възрастни хора. А ние, малцината “емигранти в собствената си държава”, се опитваме да движим икономиката, да се грижим за собствените си родители, за бабите и дядовците си и да дърпаме напред цялата държава”, казва Йордан Дончев.

Друг важен момент за него е зеленото бъдеще на българската икономика. И отговорното използване на природните ресурси. За целта той обръща специално внимание на предложенията, залегнали в управленската платформа на “БСП за България”:

Насърчаване изграждането на възобновяеми енергийни източници с акцент върху потенциала на р. Дунав.

Стимулиране разработването и внедряването на технологии, използващи водорода.

Нови зелени инвестиции в комплекса „Марица Изток“ и намаляване цената на електроенергията.

Развитие на ядрената енергетика като единствения устойчив беземисионен източник на енергия.

Превръщането на енергийната ефективност в общонационална задача.

По въпроса за вероятността и възможността за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, Дончев е съгласен с водещите експерти на БСП в тази област: “В ситуацията на обективно наближаващия „енергиен глад“ в региона, който ще последва след закриването на редица енергийни мощности в европейските ни съседи Румъния и Гърция, България е просто длъжна не само да гарантира енергийното си обезпечение, но и да подготви завръщането си, като ключов играч на европейския и Балканския енергиен пазар чрез изграждането на поне още един ядрен реактор . Дали той следва да бъде изграден като 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ или като 1-ви блок на АЕЦ „Белене“ е въпрос на задълбочен комплексен експертен анализ.