Кандидат-депутати номинираха съвременни будители “Те са сред нас - съграждани, колеги, учители, вдъхновители”, категорични са представителите на БСП

01.11.2021 г.

“Народните будители са историята на България. Народните будители са примерът. Те са тези, които ни вдъхновяват. От тях имаме нужда и днес”. Водени от тази идея, шестима от кандидатите за народни предаставители в листата на “БСП за България” във Великотърновския избирателен район номинираха свои съвременници  - съграждани, преподаватели, колеги, за новите будители на България.

Според Иван Тодоров будител днес е Нели Николова. “Тя е педагог по душа, но училищната сграда е тясна за желанието ѝ да променя света и да дава шанс на деца от всички етноси, възрасти и населени места. Управлява десетки проекти, насочени към равния достъп до образование и развитие на лидерските качества на ученици и младежи, работи по индивидуални случаи на застрашени от отпадане деца”. Така Иван обяснява избора си на будител днес, в 2021 година. Самият той дълги години е служил като свещеник в гр. Златарица и Елена. Напуска църквата след близо 30 г. служба, за да бъде полезен на хората по време на пандемията. Сега работи като здравен медиатор в Община Велико Търново.  Иван Тодоров е с номер 115 в листата на “БСП за България” за вота на 14-и ноември.

В специалното видео, което кандидатите на БСП разпостраниха в социалните мрежи за празника, свой будител посочи и д-р Грета Данкова, която е на 12-о място в листата. “Моят будител днес е проф. Емил Паскалев - началник на Клиника по нефрология и трансплантология към Александровска болница. Дарил надежда и живот на хиляди пациенти с уникалния си принос към процеса на трансплантации в България”, казва тя.

“Моят будител днес е младият еленчанин Александър Христов, поет,  доктор по българска литература в Търновския университет", твърди 30-годишният представител на община Елена в листата - Петър Димитров (с номер 109 в бюлетината).

За проф. Севдалина Димитрова (с номер 105 в листата, представител на АБВ) будител е Ваня Димитрова - доцент и преподавател в НВУ „Васил Левски“. “Човек с голямо сърце, вдъхновител за стотици млади хора, доброволец и благодетел”, обяснява проф. Димитрова. Номиниратата от нея Ваня Димитрова е организатор на хакатон по случай Деня на Земята. Участва в екипа на ТИНУЗАВЪР – образователна платформа по роботика и електроника. Част е и от екипа на културно пространство ТАМ.  Активен доброволец и координатор на доброволчески клуб „Заедно успяваме“.

За Огнян Стоянов, който представлява община Горна Оряховица в листата на БСП, будители днес са основателите на Училище по изкуства и занаяти  с. Русаля. Тяхна мисия е да осигуряват безплатно образование, възпитание и грижа за даровити деца от социално слаби семейства.

"България се събужда ужасно бавно, но слънцето вече е изгряло… Ще се става!” С тази мисъл на своя учител и будител водачът на листата Явор Божанков номинира Кристиян Таков -  български юрист и университетски преподавател, доцент по гражданскосемейно и търговско право в Юридическите факултети на Софийския и на Великотърновския университети.

“Защото и днес има непримирими българи.  Хора с мисия, които даряват надежда. Българи с големи сърца. Строители на бъдещето”, завършват кандидат-депутатите на БСП и питат: А кой е твоят съвременен будител ?