Огнян Стоянов: Кметът Добрев отново не спази обещанието си-вдига такса „битов отпадък“ за бизнеса

17.12.2021 г.

На провелата се в сряда сесия, общински съвет Горна Оряховица гласува поредното вдигане на общинските данъци. Така стана ясно, че кметът на Горна Оряховица няма да спази обещанието си  да не вдига общинските данъци заради кризата с цените на енергоносителите.

Макар и на ръба със 17 гласа „за”, 2 „против” и 10 „въздържал се”, Общинският съвет гласува новите параметри на такса „битови отпадъци“ и план-сметката за приходите и разходите в дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване, депониране и почистване на обществените територии. Против и въздържал се бяха съветниците от БСП и още четири техни колеги от други формации. Председателят на социалистите Огнян Стоянов, изложи аргументите на групата, като цитира медийна изява на кмета Добрев от 27.11.2021г., в която градоначалникът заявява: „ Горна Оряховица избра пътя да не вдига местните данъци и такси, а да търси пътища за свиване на разходите или поне за тяхното оптимизиране.”

„Разглеждайки предложението на г-н Добрев за размера на ТБО, установих, че в тази статия той или се е шегувал, или е излъгал. Но това не ме изненадва. Миналата година кметът обеща 20% увеличение на налога, но фирмите, които заплащаха на количество, получиха между 80 и 100%. Сега им обеща да няма увеличение, но ще получат между 15 и 20%”, заяви Стоянов.

Според лидера на БСП-Горна Оряховица увеличението е несправедливо и нелогично.

„Общината просто събира едни пари от тези, които могат да плащат, за да си осигури бюджета в дейност „Чистота”, без това да кореспондира с реалното качество, което осигурява на услугата и справедлива ли е тежестта, която понасят различните потребители”, категоричен е Стоянов.

В публикация в социалните мрежи той напомня и проблемите с регионалното депо за отпадъци в с. Шереметя, където клетката е почти запълнена, а фирмите трябва „ сами да се спасяват”, като търсят алтернатива в съседни общини и области.