131 години от провеждането на първата социалистическа сбирка отпразнуваха във Велико Търново

04.05.2022 г.

Социалисти от няколко области се събраха във Велико Търново по случай 131 г. от провеждането на Първата социалистическа сбирка в България. Пред паметника на Димитър Благоев и Никола Габровски дойдоха хора от няколко поколения, за да отпразнуват годишнината от събитието.

Общинският председател на БСП Михаил Михалев припомни историческото събитие, при което представители от Велико Търново, Габрово, Дряново, Севлиево, Казанлък, Горна Оряховица и Лясковец се събират в лозето на уважавания великотърновски адвокат Никола Габровски, за да обсъдят устава на нова партия. По късно на Бузлуджа се създава Българската социалдемократическа партия, чийто наследник днес е БСП. Михалев припомни и постигнатото във Велико Търново след 1960-та година след създаването на Общонародния комитет за развитие на града и упрекна местните управляващи.

„Политическото лицемерие на управляващите не иска да признае, че дори пътищата и тротоарите, по които днес се движат, училищата и детските градини, в които учат и техните деца, паметниците с които се гордеят пред чужденците - са дело именно на българския народ, взел в свои ръце собствената си съдба след създаването на нашата партия, родила по-късно и антифашистката съпротива и първото антифашистко въстание в света“, каза Михалев.

Приятно изненадан беше Кою Коев, който в деня на честването отпразнува своя 81-годишен рожден ден. Той получи от председателя Михаил Михалев поздравителен адрес за всеотдайната си работа в партията, на която е станал член преди 60 години. В знак на приемственост Коев връчи членските карти на новоприети младежи в общинската организация на БСП.

Поздравителен адрес от председателя Корнелия Нинова беше прочетен от членът на Изпълнителното бюро на Националния съвет Катя Георгиева. Тя поздрави всички социалисти за годишнината.

„Социалистите от всички поколения сме длъжни да продължим тяхното дело, да носим високо знамето на социалистическия идеал и да бъдем верни към делото на първопроходците. Днес БСП, в сложна вътрешна и международна обстановка, продължава да отстоява автентична лява идея за социална политика и убедително защитава националните ни интереси“, беше част от поздравителния адрес.

Областният председател на БСП Мариана Бояджиева определи делото на Габровски и Благоев като нещо ново, което се оказва силно и стабилно в бъдеще.

„Мисля, че трябва да бъдем признателни, че те положиха началото на социалистическата идея. И ние, великотърновци да сме горди, че това стана тук, с което старата столица се превърна в люлка на социалистическото движение. Историята на нашата партия е история на класови борби. Борба срещу социалната несправедливост“, каза Мариана Бояджиева.

Към всички се обърна и областният председател на БСП в Габрово Валери Митов.

„Повече от всякога трябва да бъдем обединени и да следваме примера на основателите на социалистическото движение и тяхната искрена и светла идея. Нуждаем се от мъдри решения, които да осигурят добър живот на нашите съотечественици. Надявам се нашите политици по-често да прочитат заветите на хора като Благоев и Габровски“, каза Валери Митов.

Цветя и венци пред паметника поднесоха социалисти от няколко общини. Сред гостите бяха още: заместник областният управител и председател на БСП в Горна Оряховица Огнян Стоянов, кметът на Павликени инж. Емануил Манолов, кметът на Дряново Трифон Панчев, председателят на местния парламент в Павликени Христо Кавалски, председателят на БСП в Стражица Катя Петрова, председателят на БСП в Лясковец Емилия Жилиева, председателят на БСП в Габрово Здравко Кънчев, общински съветници, представители на различни институции, антифашисти и приятели на лявата идея.

За настроението на всички в парка се погрижи певческата група „Нежен пламък“ към читалище „Пламък“ във Велико Търново.