Красин Каракоцев: Имаме какво да покажем!

“Туризмът трябва да е нашата визитка за пред света”, категоричен е 16-ят в листата на “БСП за България”

Политиката и икономиката са двете големи страсти на Красин Каракоцев и точно заради тях той е приел предизвикателството да се кандидатира за народен представител от Великотърновски многомандатен район. 34-годишният търновец е с номер 16 в листата на „БСП за България“ и е представител на Младежкото обединение на БСП в старата столица. Освен това е член и на Националния съвет на Младежкото обединение в БСП.

Завършил е икономика, магистър е по счетоводство и контрол и работи като счетоводител. От три години е общински съветник.

“Туризмът трябва да е един от водещите отрасли в нашата икономика. Особено след Ковид-пандемията хората са зажаднели за хубави емоции. Именно туризмът трябва да е приоритет за развитие в нашия регион. Великотърновска област има прекрасни планини, реки и кътчета за отдих, които биха били притегателно място за чуждестранни и местни летовници”, категоричен е Красин Каракоцев.

Според него освен традиционния туризъм, общините в областта трябва да развиват био и селски туризъм. “Една добра ниша е поклоническият туризъм. Ние имаме много манастири и църкви, които биха били достатъчно атрактивни за хората, ако има достатъчно добра реклама за тях. Изготвянето на маршрути, които хората да посещават, ще развие и другите отрасли от икономиката, свързани с туризма”, обяснява кандидат-депутатът.

Категоричен е, че другият вид туризъм, който трябва да бъде развиван, е културният. “Навсякъде по света има градове, които, като ги споменеш , и се сещаш за специфичен музей или фестивал. Например, като кажеш Париж, веднага се сещаш за Лувъра или за Айфеловата кула, като си помислиш за Рио де Жанейро, си представяш Карнавала там. Защо, като си плануваш почивката, то тя да не е във Велико Търново, за да видиш Царевец или да посетиш Международния фолклорен фестивал? В момента отговорът е: Не - защото малко знам за тях, защото там нищо не се е променило през последните 10 години, защото има проблем с пътищата, няма къде да се паркира, в града има много рушащи се красиви старинни сгради...

Трябва да се инвестира във фестивален туризъм, защото това неминуемо ще доведе туристи, зажаднели за култура. Традициите и съвремието трябва да вървят ръка за ръка. История, разказвана по различни начини пред публика, готова да учи, да споделя. Това са фестивалите ни. Всеки камък е история в този уникален град. Има какво да покажем! Ето това трябва да е нашата визитка за пред света”, заявява Красин Каракоцев и припомня, че посетителите на археологическите паметници и  гостите на фестивалите са клиентите на стотиците малки бизнеси в града - хотели, къщи за гости, апартаменти под наем, заведения, магазини за сувенири, галерии. Това е политиката за насърчаване на икономиката, която държавата и местната власт дължат на Велико Търново и поминъка на жителите му.

“Трябва да има целенасочена държавна политика как да се развива туризмът, освен на национално ниво така и на местно”, категоричен е кандидат-депутатът. “Всяко кътче от нашата страна има какво да предостави на хората. Ние сме гостоприемен народ и това трябва да е нашето лице. Уютни планински курорти и чисти и незастроени плажове. Предимството на България е, че ние можем да развиваме туризма целогодишно”, завършва той.

За Красин Каракоцев можете да гласувате с преференция 116 в листата с номер 28 в бюлетината.