Явор Божанков: Настояваме за таван на цените и нови пенсии

“БСП за България” е готова с 10 спешни мерки за първите 100 дни на следващото правителство

Десет спешни решения трябва да вземе новото правителство в първите 100 дни на управлението си. За това са категорични от “БСП за България”, които в този списък слагат на първо място въвеждането на таван на цените на вода, парно, газ.

“Така, както въведохме таван на цените на тока за индустриалните абонати, трябва да спрем поскъпването и на сметките на българските семейства, обясни Явор Божанков - водач на листата на “БСП за България“ за Велико Търново. Втората мярка, според социалистите, трябва да е училищата, болниците, общините да се върнат на регулирания пазар на електроенергия. Разликата ще поеме държавата, облагайки  свръхпечалбите на енергийните дружества.

“Сериозни усилия костваше на БСП да убеди останалите политически сили в 47-ото НС да бъде въведена компенсция на цената на еленергията за бизнеса над 250 лева за мегават час.  При последвалата цена на свободния пазар от 1400 лева българската икономика щеше да фалира и много хора щяха да загубят работата си”, обясни Божанков. Затова от “БСП за България” са категорични, че трябва да продължи подкрепата на бизнеса за тока.

Въпреки всички тези мерки зимата ще е тежка и сметките ще са непосилни за мнозина, затова трябва най-после да бъде прието определението за “енергийно и водно бедни” и за тях да бъде  отпусната социална подкрепа.

“Оцеляването ни в следващите месеци ще зависи и от доходите на българските семейства. През 7-те месеца в управлението на държавата направихме в тази посока много повече, отколкото ГЕРБ за 12 години. При това - без да увеличаваме данъците или да поемаме нови дългове. Увеличихме минималната пенсия от 370 на 467 лв, средният размер на пенсиите достигна 669 лв. Социалната от 170 стана 247 лв. По-високи вече са майчинските, детските надбавки, помощите за ученици. Помогнахме и на младите семейства с данъчни облекчения и безплатни детски градини и ясли в цялата страна”, припомни Божанков.

Новите мерки, предлагани от “БСП за България”, включват: минималната работна заплата да бъде увеличена до половината от средната, да бъде въведен необлагаем минимум на размера на прага на бедността, лекарствата за деца до 14 г. да са безплатни, да се осигурят безплатни учебници до 12 клас, да се преизчислят пенсиите и да се увеличи вдовишката надбавка.

 

“Не може един български пенсионер да получава 2 пъти и половина по-ниска пенсия от своя колега, с когото са работили едно и също нещо и имат един и същ стаж. Единствената разлика е, че вторият се е пенсионирал няколко години по-късно и несъвършената система за изчисление на пенсиите ощетява по-възрастния му колега”, обясни Явор Божанков.

„В изминалите 4 седмици застанахме пред избирателите от Великотърновска област с високо вдигната глава и със самочувствието на хора, които са изпълнили поетите обещания. С нашите съграждани коментирахме свършеното, а не ги заливахме с “ще” и нереални обещания. Знаем какво е реално да се случи, знаем как да го направим и поемаме само изпълними ангажименти. Сред тях и този да управляваме държавата мъдро и да обединяваме, вместо да разделяме”, категоричен е Явор Божанков.

За социално и мъдро управление, за правителство без ГЕРБ и ДПС, гласувайте с номер 28 за “БСП за България”.