БСП подкрепя Йордан Терзийски във Велико Търново и всички кандидати в битката им срещу модела на ГЕРБ

Подкрепата на БСП за кандидата на ГЕРБ във Велико Търново е фалшива новина

БСП призова във всички общини, където не участва в балотаж, членовете и симпатизантите да гласуват за опонента на ГЕРБ. Това заяви на пресконференция във Велико Търново заместник-председателят на социалистите Кристиан Вигенин.

„Моделът на управление на ГЕРБ е вреден за България, сами или със съюзници трябва да го елиминираме“, посочи той.  Във Велико Търново Вигенин призова членовете на БСП да гласуват за Йордан Терзийски от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ срещу Даниел Панов от ГЕРБ. 

Местният председател Михаил Михалев беше категоричен, че вчера е била разпространена фалшива новина в сайта на национален всекидневник, в която се посочва, че структурата на БСП във Велико Търново подкрепя кандидата на ГЕРБ за втория тур.

„Това категорично не е вярно, новината е абсолютно фалшива. Ние не само не подкрепяме кандидата на ГЕРБ, а през последните 12 години бяхме единствена опозиция в местния парламент“, сподели Михаил Михалев.

Кристиан Вигенин обяви и подкрепа за останалите общини, в които БСП не участва на балотаж. В Горна Оряховица той призова да подкрепят Николай Рашков, опонент на Добромир Добрев от ГЕРБ, в Елена да подкрепят Петър Димитров от местна коалиция срещу Дилян Млъзев, а в Лясковец да застанат зад кандидата на ЗС “Александър Стамболийски“ Васил Христов. Вигенин пожела успех на инж. Емануил Манолов от БСП, който се явява на балотаж в Павликени срещу кандидат, издигнат от местна коалиция, както и на Виктория Николова от БСП в Килифарево, която -също излиза срещу ГЕРБ. Там е обещана подкрепа и от ПП-ДБ.

“Поздравявам великотърновската организация, която, на фона на останалите структури на БСП в областните градове, е една от най-добре представителите се и повишава резултатите си спрямо последните парламентарни избори. В областта БСП ще има едно солидно присъствие в общинските съвети през следващия 4-годишен мандат. Разбира се, лицето на местната власт е кметът и затова вторият тур е много важен”, каза още Кристиан Вигенин. Той поздрави кметовете на Столетницата, които бяха избрани на първи тур – Георги Чакъров в община Полски Тръмбеш, Петър Ганев в Златарица и инж. Пламен Чернев в Сухиндол.

На областно ниво БСП ще има общо 44 общински съветници, като в две от тях са в коалиция – Г. Оряховица и Лясковец, отчете областният председател на партията Марияна Бояджиева. Най-много са съветниците в община Павликени – 8, в Златарица – 6, в Сухиндол – 7. В сравнение с последните парламентарни избори, БСП е увеличила подкрепата си с 3340 гласа, като в четири общини БСП е първа политическа сила – Павликени, Полски Тръмбеш, Златарица и Сухиндол. На първи тур БСП има избрани 20 кмета на кметства, каза още Марияна Бояджиева.

От своя страна, кандидатите за кметове на Велико Търново и Горна Оряховица – Ирена Стасинопулу и Огнян Стоянов, които отпаднаха от предизборната надпревара, благодариха за подкрепата. “Като общински съветник ще продължа да работя по всички приоритети, заложени в предизборната ми програма”, каза още Ирена Стасинопулу.