С митинг социалистите във Велико Търново отбелязаха Междунардния ден на труда

С митинг в парка „Никола Габровски“ членовете и симпатизантите на БСП във Велико Търново отбелязаха Международния ден на труда и годишнината от Първата социалистическа сбирка

С митинг в парка „Никола Габровски“ членовете и симпатизантите на БСП във Велико Търново отбелязаха Международния ден на труда и годишнината от Първата социалистическа сбирка. На същото място в началото на месец май 1891г. е проведена първата социалистическа сбирка.

На митинга присъстваха народният представител от „БСП лява България“ Мариана Бояджиева, областният и общински председател на БСП Валентин Ламбев, зам.-председателите на Общинския съвет на БСП Стефан Стефанов и Димитър Чолаков и зам.-председателят на Великотърновския общински съвет Петко Тюфекчиев, членове и симпатизанти на партията. Те положиха цветя пред паметника на Никола Габровски и Димитър Благоев в парка.

„На този ден вече над сто години хората на наемния труд от целия свят издигат глас в защита на своите трудови, човешки и синдикални права, изразяват своя стремеж към свобода, демокрация, справедливост и мир за по-добър живот“, каза Валентин Ламбев в своето слово. „Първи май е възприеман като празник на левите хора, но трудът няма посока. Трудят се и леви, и десни; върху основите на правото на труд като основно човешко право са построени съвременните демократични общества в Европа. При това правата на всеки един човек трябва да бъдат защитени достойно, за което са се борили поколенията преди нас, които са утвърдили днешната дата като време за социален размисъл и достойни условия за работа“, добави областният председател на БСП. Той подчерта, че България днес трябва да преодолее последното си място в Европейския съюз като държавата с най-ниско заплащане на труда.

„БСП в момента е единствената опозиция на настоящото управление в България. Ние оставаме единствената идеологическа партия в България и дни като днешния само напомнят колко силни са корените на социализма и левите философски идеи в българското общество“, каза Ламбев и призова за връщане на партията към идеологическата й основа.

Народният представител Мариана Бояджиева поздрави присъстващите за двата празника. Тя призова младите хора да отстояват трудовите си права с искания към държавата и работодателите. Бояджиева представи законопроектите, внесени от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ във връзка с трудовото законодателство. „Знаково вчера внесохме нашия законопроект за прогерсивното подоходно облагане, защото ние смятаме, че трябва да има справедливост в облагането на хората с ниски доходи и на тези, които получават повече“, каза Бояджиева. Тя съобщи, че законът за конкуренцията е приет на първо четене в защита на българските потребители и производители. „Като истинска автентична лява опозиция ще продължим да работим за защитаване на интересите на трудовите хора в България“, каза Бояджиева.

Своите изпълнения пред симпатизантите представиха членовете на фолклорна група „Нежен спомен“ при клуб на пенсионера „Втора младост“.