Валентин Ламбев: Да помним и защитаваме Девети май – Деня на победата!

 „С тревога констатираме, че част от политическите елити забравят всичко, което тласна света към жестокостта и разрушението

 

„С тревога констатираме, че част от политическите елити забравят всичко, което тласна света към жестокостта и разрушението. Някои политици забравят ужасите на войната. Те забравят милионите жертви и се впускат в насаждане на ксенофобски и шовинистични идеи в европейските общества“. Това заяви областният председател на БСП – Велико Търново Валентин Ламбев. По повод 70 години от Деня на победата и края на Втората световна война в града се проведе концерт. Той беше организиран от Областния съвет на БСП и Национално движение „Русофили“.

„В Деня на победата – 9 май ще отдадем почитта си към загиналите, ще се поклоним пред паметта на героите, които сразиха фашизма“, каза Ламбев. По неговите думи насилственото налагане на доктрината на фашизма и хитлеризма оставя трайни следи в колективната ни памет и рани, които трудно могат да бъдат затворени. „Заради паметта на загиналите във войните и заради паметта на нашите предци, социалистите ще защитаваме паметниците на героите в цялата страна от хората, които искат те да бъдат обругани, надраскани и в крайна сметка премахнати“, каза председателят на БСП.

Преди началото на концерта членове и симпатизанти на партията поднесоха цветя на паметника на загиналите воини в парк „Марно поле“ като знак, че героите не са забравени, а стореното от тях дава отражение върху нашия живот днес.

Валентин Ламбев припомни и обръщението на 48-ия Конгрес на БСП към българската общественост: „Да пазим мира, да поддържаме политическия диалог за решаване на конфликтите, да зачитаме интересите на различните народи и цивилизации. Само така ще постигнем прогрес, справедливост и хуманизъм за всички хора!“.

„За да има ден на Европа, трябваше да има 9 май 1945г. Победата беше постигната с цената на милиони човешки животи, съхранили нова съвременна Европа. Трябва отново да си припомним, че антихитлеристката коалиция успя да доведе до победа войната срещу хитлеристка Германия. Най-много жертви даде руският народ“, каза народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мариана Бояджиева. Тя съобщи, че в петък българският парламент е приел декларация за 70-годишнината от капитулацията на Германия. „Тревожното е, че в тази декларация не намериха място нашите предложения - да бъде признат приносът на антифашистката съпротива в България,  така както е признат в останалите европейски страни. Тревожно е, че ние, съвременните поколения, трябва да пазим материалните знаци на историята – съхранените паметници през тези години, защото често се сблъскваме с оскверняване на паметта на героите“, каза Бояджиева.

В концерта участваха детска вокална група „Пеещи камбанки“, „Големите Пеещи камбанки“, балет „Виргиния“, формация на бивши възпитаници на Младежки дом – Велико Търново и вокална група „Армейски звуци“ – хор към Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – дружество „Болярка“.