Груба грешка е да се затварят диспансери, алармират съветници от БСП

 “Великотърновският общински съвет трябва да има позиция за последствията от евентуално закриване на Комплексния онкологичен център, Центъра за психично здраве и центъра за кожно-венерически заболявания във Велико Търново”, категорични са общинските съветници от групата на БСП

 

“Великотърновският общински съвет трябва да има позиция за последствията от евентуално закриване на Комплексния онкологичен център, Центъра за психично здраве и центъра за кожно-венерически заболявания във Велико Търново”, категорични са общинските съветници от групата на БСП. Във връзка с готвените промени в Закона за лечебните заведения, групата на социалистите поиска да се проведе извънредно заседание на местния парламент за изработване на позиция относно последствията за здравеопазването във Великотърновска община, ако бъдат реализирани исканите от Министерството на здравеопазването промени. Предложението внесе председателят на групата Валентин Ламбев. Съветниците от БСП предлагат още да се проведе съвместно заседание на постоянните комисии по здравеопазване и социални дейности, по бюджет и финанси и по икономически въпроси, стопанска политика, инвестиции, европейско сътрудничество и международни връзки. На заседание трябва да бъдат изслушани управителите на трите здравни центрове, както и д-р Мария Рачева - като председател на Националното сдружение на местните заведения по онкология.

Намерението на съветниците от БСП е да се изработи професионално аргументирана и обществено приемлива позиция относно предвиденото заличаване на здравните центрове в Закона за лечебните заведения.

„През последните месеци се разигра обширна обществена дискусия, свързана с предложените от министър Петър Москов реформи в здравеопазването. Като изключим кадровите промени, в голямата си част предложенията на д-р Москов са насочени към промени в законодателството и подзаконовите нормативни актове, които тричленен състав на ВАС спря и отсъди, че „биха затруднили оказването на медицинска помощ или да я отложат, от което да настъпят значителни и трудно поправими вреди за пациентите“, аргументира се Валентин Ламбев.

С предлаганите от  Москов промени в Закона здравните центрове, на практика те се ликвидират, превръщайки се в част от многопрофилните болници. Това обхваща коплексните онкологични центрове, ценровете за психично здраве и центровете за кожно-венерически заболявания. Предвижданите промени засягат Община Велико Търново и Габрово.

„Предлаганите от д-р Москов законодателни промени бяха посрещнати с недоумение и протести на лекари, медицински персонал и пациенти,  ръководства на месните власти, граждански сдружения. Свидетели сме на обществените, професионални и иституционални реакции в Стара Загора, Шумен, Благоевград, Пловдив и редица други населени места, най-вече по отношение съдбата на комплексните онкологични центрове“, подчертаха съветниците от БСП в предложението си.

 

Изчислете вашият данък с калкулатора на БСП. Той цели да онагледи разликите в данъчното облагане на доходите на физическите лица, каквото е сега, при действащото законодателство с данък от 10%, и онова, което би се получило, ако законопроектът за въвеждането на прогресивното подоходно облагане на БСП Лява България бъде приет.

Калкулатор: www.bsplb.com