Янаки Стоилов: Политиците трябва да говорят не за усвояване, а за оползотворяване на проекти в полза на хората

На тези избори трябва да гласувате за себе си, чрез хората, които са близо до вас

„Претърпяхте много разочарования и неосъществени очаквания. На тези избори трябва да гласувате за себе си, чрез хората, които са близо до вас”. Това заяви пред стотици граждани зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов на предизборна среща в гр. Свищов, на която присъстваха и кандидатът за кмет на общината Генчо Генчев, Стефан Стефанов, член на ИБ на БСП и кандидати за общински съветници и кметове на населени места и кметства. По думите му, като кмет на с. Царевец Генчо Генчев е показал, че могат да се правят проекти, които да са в услуга на хората. Стоилов призова кандидатите на левицата да направят така, че политиката, прокарвана от тях, да отразява реалните проблеми на мнозинството от  хората и град Свищов освен образователен център да стане и средище на икономическо развитие. „Да изведем общините на пътя на развитието за реализиране на лява политика. В духа на най-добрите традиции на нашата партия можем да постигнем промяна, както на лицата, които управляват, така и на политиката, заради която са избрани”, категоричен бе социалистът.  Той заяви, че политиците трябва да говорят не за усвояване, а за оползотворяване на проекти, които да за от полза на хората. „Политиката на социално подпомагане не трябва да води до демотивация от труд и да не се стимулира професията социално слаб. Властта се нуждае не само от подготвени, но и от почтени хора, които да развиват местните общности”, заяви още Янаки Стоилов.

След срещата си в Свищов зам.-председателят на БСП даде пресконференция във Велико Търново заедно с кандидата за кмет от БСП Валентин Ламбев. По думите на Стоилов, Ламбев и кандидатите на БСП за общински съветници са млади хора, които имат амбициозни цели и показват променен стереотип на управляващия модел. На пресконференцията се поставиха още въпроси за ограничаване на бедността и безработицата, подобряване на условията за живот и бизнес в общината, равномерно развитие на различните квартали. Стоилов призова кандидатите на БСП по-малко да се хвалят с реконструкции, а повече с изграждане на нови обекти и управлението на общината да се извършва с граждански контрол. „Да се вгледаме и във видимите и в невидимите резултати, да оценяваме хората по личните им качества. Нека хората да гласуват преди всичко за себе си и кандидатите, отговарящи на техните очаквания”, призова социалистът. Стоилов бе категоричен, че парите в никоя кампания не са играли такава роля, както в сегашната,  и обясни, че се правят опити за купуване на цели общини, а има и опасност частният и корпоративен характер на кампанията да придобие сериозни изменения. „БСП може да постигне добри резултати, ако гражданите преодолеят примирението и положат критичност към своето собствено бъдеще”, заяви още народният представител. Той призова и да се обърне специално внимание на икономическата среда, в която са поставени земеделските кооперации и увери, че левите кандидати за кметове ще работят за развитието на съвместната дейност между кооперациите и общината за създаване на земеделски тържища.

По – късно в Троян Янаки Стоилов се срещна с представители на местния бизнес в града. На срещата той заяви, че през последния мандат Троян се превръща в община – модел за развитие на всички местни общности в страната. „В първия мандат на Донка Михайлова се акцентира върху намаляване на безработицата. Във втория да се наблегне на увеличаването на заетостта”, призова той. Стоилов припомни, че Михайлова е един от активните автори на националната предизборна платформа на БСП „За хората и общините”. „Тя доказа, че там, където има почтени хора, там и парите се изразходват почтено”, категоричен бе той. Янаки Стоилов се срещна и с жителите на с. Дебнево, където беше заедно с кандидата за кмет на селото Галя Керезова.