Валентин Ламбев: Великотърновци заслужават да имат първия си кмет-социалист

Ще създам с обществен консенсус \

Валентин Ламбев е роден през 1977 г. Завършил е финанси във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" и международен бизнес в Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов. Управлява собствен бизнес от 16 години. Областен председател на БСП от 2013 г. Член е на НС на БСП. Ръководител на групата съветници от БСП във великотърновския Общински съвет. Семеен, с две дъщери.
 

"Време е местната власт да се погрижи за устойчиви приоритети за града и общината"
 "Ние, от БСП, си поставяме целта след 25 октомври Велико Търново да има нова визия за развитието си"
 
- Г-н Ламбев, какво ви мотивира да се кандидатирате за кмет на Велико Търново?
 - Основната ми цел е управлението във Велико Търново най-сетне да прояви човещина към хората. Години наред в старата столица виждаме последиците на управление, което разединява, противопоставя и отчуждава местната общност. Управление, което е обърнало гръб на хората. Днес имаме лъскав център на града и западащи квартали, относително благоустроен град и никакви инвестиции в селата. Това наричам "витринно управление", което създава представата, че общината си върши работата. Истината е, че тя не реагира на проблемите на хората.
 Влизам в предизборната кампания със своята личност и добро име в обществото. Имам добро образование и езикова подготовка, а зад гърба си - успешна стопанска дейност. Натрупах достатъчно политически опит и в местната власт като съветник и председател на най-голямата опозиционна група. Считам, че съм наясно с реалностите и с проблемите, и с посоката на развитие на общината. И не на последно място сериозен мотив е и партийното доверие в мен с категоричната подкрепа да бъда кандидат за кмет на БСП. За първи път партийната конференция излезе с единна кандидатура за кмет в мое лице. Сплотяването на партията е лична моя кауза, която с действията си в кампанията ще докажа.
 - Какви са основните проблеми, които стоят пред вашите съграждани? Какво не успя да свърши досегашният кмет на града?
 - От години насам ние като опозиция показваме как общинският бюджет се харчи безобразно и без ясна цел. Днес хазната е на червено. От 2013 г. насам дефицитът в бюджета нараства лавинообразно. Когато опитваме да спрем това, настоящият кмет ни обвинява, че "клатим" финансовото здраве на общината и ни нарича популисти. Нараснали са задълженията към доставчиците на стоки и услуги, както и на кредитите. Липсва политика и философия за устойчиво развитие и ускорен растеж на община Велико Търново. На следващия кмет ще му е много трудно да компенсира незадоволителното финансово състояние.
 Традиционно в бюджета нa общината липсват средства за благоустрояване на селата, а там живеят близо една четвърт от жителите й. От БСП правим всяка година предложение за инвестиционна политика към населените места, но то беше отхвърляно безкомпромисно от кмета. Ние се застъпваме за осигуряването на целеви общински ресурс от не по-малко от 2,5 млн. лв. за населените места извън Велико Търново през мандата. Средствата трябва да бъдат усвоявани по предложение на кметовете и с прякото участие на гражданите, когато формират политиката на своята местна общност.
 Градът ни няма визия за своето развитие. Ще създадем и приемем с обществен консенсус "Харта за Велико Търново" с хоризонт поне 10, а защо не и 20 години. Дори и туризмът, който би трябвало да е основна част от икономиката, не носи значителни приходи. Припомням и за провалената кандидатура на Велико Търново за Европейска столица на културата.
 - Какви са идеите ви за промяна, ако великотърновци ви изберат за кмет?
 - Време е общинската власт да влезе в коловоза на устойчиви във времето приоритети за града и общината в ключовите сфери. Разликата трябва да е единствено в качеството и темповете на реализация. Това е истинският атестат за добър управленец. Ангажиментите ми са насочени към ограничаване на бедността и безработицата, към повишаване на икономическата и гражданската активност и към подобряване на условията на живот и бизнес в общината.
 Приходната и разходната част на бюджета трябва да се съставят с повече прозрачност. Инфраструктурата трябва да се подобри. Гражданите трябва да имат място при решаването на общинските политики. Крайните квартали трябва да станат приоритет. Младите семейства трябва да получат помощ, включително чрез промяна в таксите за детските ясли и градини и разширяване на капацитета им. Училищата в малките населени места трябва да бъдат запазени.
 Предлагам библиотеките във Велико Търново да станат безплатни. На Регионалния исторически музей трябва да се помогне за осъвременяване на експозицията. Читалищните трупи трябва да получат стимул за повече изява. Повече средства трябва да се отделят за талантливи деца. Двойно повече финансиране предвиждам за младежки дейности. Много искам в общината да влязат на работа млади хора чрез платени стажове. Поех и ангажимента до 22 септември 2016 г. камбаните на църквата "Рождество Христово" да зазвънят.
 Всички тези идеи означават, че бюджетът на общината трябва да се планира и разходва грижливо. Гарантирам, че няма да бъдат повишени местните данъци и такси, размерът им ще бъде запазен. Ще бъде подобрена събираемостта им.
 Трябва да очертаем приоритети около решаването на проблемите с инфраструктурата, на все по-тежките проблеми на транспорта и паркирането, на природната среда, на образователните проблеми като казуса с Хуманитарната гимназия, на спорта, на някои стопански дейности и не на последно място за предприемачите, които създават работни места и плащат тук своите данъци. Да работим не просто за повече работни места, а за по-високи доходи.
 - Какви послания отправяте към своите съграждани? Защо трябва да гласуват за вас и за листата за общински съветници на БСП?
 - Велико Търново най-после трябва да има първия си кмет-социалист от 16 години насам. Няма повече време за губене, време е да се върнем на пътя на социалното отношение на хората, да оставим лъскавия имидж и да помислим за най-ощетените от тежкото икономическо положение в общината. За мен най-важни са хората. Велико Търново няма изведен приоритет, нито представа как ще се развива занапред. Искам да покажа на великотърновци, че има и друг начин за управление на общината. Ще направя всичко възможно да убедя съгражданите си, че един кмет трябва да се грижи за хората и да се съобразява най-вече и приоритетно с техните нужди. Разполагам със сериозен пакет от идеи за добро управление на общината. Влизам в кампанията с готов екип от хора с високо професионално ниво.
 - Каква предизборна борба ще водите? Кои са основните ви опоненти в кметската надпревара?
 - Основният ми противник е усещането за предопределеност. Сегашният кмет много удобно обяснява, че ще бъде избран още на първи тур. Това не е вярно. На балотаж ще бъдем двамата. В предизборната кампания ще покажа на съгражданите си, че общината може да се ръководи чрез следване на приоритети и с отговорност към хората. Човещината е загубена, трябва да я върнем. Трябва да чуем гласа на жителите, които не са само данъкоплатци, но са и работодател на кмета.
 - Какви ще са първите стъпки в управлението, ако седнете на кметския стол?
 - На първо място ще преценя кое от съществуващия модел на управление е успешно и трябва да бъде запазено като инициатива, процедура и приоритет. Не може с лека ръка да отхвърляме всичко, защото и доста добри неща се случват в нашия град. Ще направя така, че проектите и общинската политика да си взаимодействат, за да се повиши благосъстоянието на търновци.
 - Как виждате реализацията на европейските средства в община Велико Търново?
 - Великотърновци не бива да се подвеждат по това, че в момента се строят тротоари по двете главни улици. Само на две крачки от тях положението никак не е като в европейски град. Управлението не означава да се радваме на хубавите снимки на кмета до хубави обекти.
 Управлението означава да се подпомага  подобряването на живота в нашия град. Да повишим ръста на местната икономика, да помогнем за повишаване на доходите, да създадем сигурност и удобства за жителите на нашия град. Виждаме, че досегашните проекти не напълно работят в тази посока.
 Велико Търново изпълнява доста европейски проекти, но голяма част от тях бяха написани и защитени през мандат 2007-2011 г. Притеснява ме, че настоящият кмет не оставя на бюрото си никакви идеи за следващия мандат.

 

Интервю на Юлия Кулинска 
Дума 24. Септември 2015 , брой: 177