Емануил Манолов:Имаме самочувствие, че живеем в европейски град

Ренесансът на Павликени донесе 65 млн. лв. по европейски проекти в общината, казва кандидатът на БСП за втори кметски мандат 

ЕМАНУИЛ МАНОЛОВ е роден на 20 декември 1969 г. в гр. Павликени. Завършил е ВИАС, специалност "Промишлено и гражданско строителство". От 2004 г. е член на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. От 2011 г. досега е кмет на община Павликени, избран с листата на БСП. Свири на бас китара, а съгражданите му се радват на неговите изпълнения на всеки празник. Женен, с един син.
 
"Социалната грижа е кауза, която приемам присърце"
 
- Г-н Манолов, какво се промени в община Павликени след избирането ви за кмет преди четири години?
 - Наричаме метафорично годините на предишния кметски мандат "тъмните векове" от историята на Павликени. Затова пък периода от 2011 до 2015 г. историците един ден ще наричат Ренесанса на нашата община. В предишния мандат Павликени не получаваше почти нищо от европейските фондове. Редица дейности бяха закрити или почти замрели. Обществеността беше разединена и без мотивация. Културният живот бе сведен почти до минимум, местният вестник беше закрит, мъжкият футболен отбор - разпуснат.
 Преди четири години поех ангажимент да управлявам Павликени така, че градът да става по-спретнат, по-чист, по-благоустроен, модерен и уютен. Не съм прибягвал до драстични промени и рокади в общинската администрация. Трудихме се усърдно, понякога с безсънни нощи, но обичният ни град се преобрази. Днес осъществяваме мечтите си да имаме визия за развитието на нашето родно място, да преодолеем проблемите и да вървим обединени напред.
 Днес жителите на Павликени имат самочувствието, че живеят в европейски град. В Павликени се строи повече от когато и да било в цялата 72-годишна история на града. Не отстъпват и останалите 19 населени места в общината. Със завършването на строителството на градската пречиствателна станция за отпадни води, спортните обекти, социалните центрове за деца, общинските пътища, ремонта на Летния театър сме на път да постигнем своята цел за облагородяване на нашия град.
 - Имахте амбиции за развитие на туризма в региона - докъде стигнахте с плановете?
 - Туризмът в Павликени ще се развие като следствие от сериозните ни усилия да ремонтираме инфраструктурата, да популяризираме античното и възрожденското наследство, природното богатство и препълнения културен календар, да вложим повече средства в археологически разкопки и да сме готови да посрещнем своите гости.
 В последните четири години Павликени направи много добри стъпки по всяко от тези направления. Всяка година отделяме сериозна сума за проучвания в Античния керамичен център - единствен по рода си в Източна Европа. Предстои в следващите години мащабен ремонт и разширяване на общинския зоопарк. Създаваме нови традиции като Празника на яйцето, който е популярен в цяла България. Вече са факт и малки инвестиции в къщи за гости, които ще развиват селски туризъм в нашите села.
 - Промени ли се качеството на живот на хората? Какви социални услуги предлагате?
 - Дейността, с която най-силно се гордея, е помощта на хората в нужда. През тези четири години неуморно подавахме ръка на всеки и търсихме начини да направим живота по-добър и по-дълъг. Социалната грижа е кауза, която приемам присърце. Разгърнахме в Павликени ветрило от социални услуги, някои от които липсват в по-големи общини от нашата.
 Днес Павликени е отличник по социални грижи и услуги на хората. Помагаме на приемната грижа, на децата в социалните заведения, работим с учениците, с юношите, с младите. Създаваме добра среда за живот на пълнолетните павликенци и спокойна обстановка за възрастните ни съседи и приятели. Детската ясла, всички детски градини и повечето училища бяха напълно ремонтирани в последните четири години. Монтиран беше асансьор в Дома за възрастни хора в с. Караисен. Създадохме общински фонд "Ин витро", за да помогнем на двойки с репродуктивни проблеми. Не сме отпратили никого. Напротив - стотици граждани съм посрещнал в приемния ден, за да помогна в решаването на конкретни проблеми.
 Общинската болница има нов компютърен томограф, а обновяването на лечебната й база е важна задача за Павликени в следващите години.
 - Как община Павликени успява да намери средства и за социални услуги, и за развитие на културата, и за пенсионерските клубове, и за болницата, и за закрит плувен басейн? 
- Отговорът на този въпрос е лесен. Общината е управлявана с отговорност към общинския бюджет. За четири години съумяхме да запазим размера на местните данъци и такси. В период на криза не си позволихме да натоварим хората с допълнително данъчно бреме. Напротив, оптимизирахме разходите и изпълнихме повече дейности с наличния финансов ресурс. Днес община Павликени изпълнява повече социални дейности, организира повече културни събития и извършва повече строителни работи при сходен бюджет с предходните години. 
Основен източник на финансиране са европейските програми, предимно Програмата за развитие на селските региони. Само със собствени приходи е невъзможно да се справим. Завършваме мандат 2011-2015 г. без просрочени задължения към подизпълнители, всяка година дори имаме преходен остатък. Поетите общински кредити са нисколихвени и целят да обезпечат нормалното протичане на дейността по мащабните европейски проекти. Плащанията по всеки от тях се извършват без просрочване.
 През последните четири години получихме признание за нашите усилия - общината е носител на Европейския етикет за иновации и добро управление на местно ниво, туристически награди и др. Община Павликени покри най-високите стандарти за качество и за управление на информацията ISO 9001:2008 и 27001:2005. Разчитаме и на местните бизнесмени, които са дарители за много от добрите идеи в общината.
 - В общинския център промените по време на вашия мандат са очевидни, но как се развиват останалите населени места в общината? Имате ли стратегия за тях?
 - Общината не обърна гръб на нито едно населено място. Имаме 18 села и гр. Бяла черква. Всяко от тях има нови придобивки, важни за живота на хората. Ремонтирани бяха читалища, църкви, пенсионерски клубове, здравни служби, сградите на някои кметства, училища и др. Благодарение на новата ни програма "Местни инициативи" в много от населените места бяха изпълнени малки инфраструктурни проекти, които хората поискаха. Селата не са забравени, напротив - днес се правят най-големите инвестиции в тях от години. Важно е, че населените места се развиват успоредно с развитието на града. Влагаме средства в тях за подобряване на инфраструктурата и качеството на живот.
 Днес до нашите села се стига по-бързо и безопасно благодарение на 32 км обновени общински пътища. Една трета от пътищата в общината са нови, продължаваме със същото темпо.
 За младите хора има спортни площадки и детски кътове в гр. Бяла черква и селата Върбовка, Бутово и Караисен.
 - Защо се кандидатирате за втори мандат? Какви цели си поставяте?
 - С екипа ми сме положили основите за градивно и визионерско управление в следващите години. Стратегически сме подредили приоритетите и ги следваме, така че градът и населените места да се развиват равномерно.
 Нашата основна цел са пътната и водоснабдителната инфраструктура. Подготвяме работни проекти за селата, в които водопреносната мрежа е най-остаряла и амортизирана. Разполагаме с проекти за общинските пътища, за обновяване на зоопарка и общинския пазар. Готови сме да кандидатстваме, без да губим време, когато се отворят мерките по ПРСР. В първия мандат положихме началото на мащабна строителна програма, през втория ще доведем нещата до финал. Павликени ще бъде редом до европейските градове в развитието си.
 Проблемът е в републиканската пътна мрежа на територията на общината. Тя се руши, на места е неизползваема. Там общинското ръководство е безсилно - както за отделяне на средства за текущ ремонт, така и не можем да кандидатстваме за европейско финансиране за тези пътища. Радостно е, че в сегашния мандат Павликени не е изпуснал един евроцент от възможностите за финансиране.
 - Не се ли притеснявате, че сте кандидат на лява партия, а правителството определено не е ляво? Ще има ли пари за Павликени с кмет на БСП?
 - Дори и в началото на този мандат на мнозина се виждаше невъзможно в Павликени да се разгърне такава впечатляваща строителна програма. Днес се радвам, че съумяхме да възродим нашите селища и да привлечем към тях европейски средства. Над 65 млн. лв. бяха вложени в строителство на важни обекти, от които ще се възползват всички. Това са европейски средства, които би следвало да се изразходват по прозрачни и ясни критерии. 
- Каква е рецептата за успешен кметски мандат?
 - Отдаденост на работата. Кметът няма работно време и трябва да е на разположение, когато е нужен на хората. Кметът трябва да е родолюбец. Да милее за родното място и да иска да го подобри. Да е местен патриот. Да е закрилник и да помага на нуждаещите се. Кметът трябва да е визионер.
 Годините са такива, че един кмет трябва да е и строител. Заради европейското финансиране в част от българските общини се строи усилено. Затова градоначалникът трябва да е достатъчно пробивен и оправен в привличането на тези средства за подобряване на публичната инфрастрктура. В Павликени се справяме отлично с тази задача.
 Редно е започнатата мисия да продължи, докато Павликени не стане спретнат, благоустроен, модерен и уютен за своите жители град, какъвто си го представяме в мечтите си. Имам ясен план как да го постигна. Има недовършени толкова добри неща...

Интервю на Ина Михайлова 
Дума 16. Септември 2015 , брой: 214