Търновските социалисти алармират: Общината с 10 млн. неразплатени задължения и просрочия

В. Борба

БСП с яка критика към новата местна власт на Велико Търново

 

ОСНОВЕН ПРИОРИТЕТ ЗА ГРУПАТА СЪВЕТНИЦИ НА БСП В СЛЕДВАЩИТЕ ЧЕТИРИ ГОДИНИ ЩЕ Е РАБОТАТА ЗА ХОРАТА, увери на нарочна пресконференция вчера председателят на партията в старата столица Валентин Ламбев. Той обяви, че петимата местни парламентаристи ще защитават обществения интерес при приемането на бюджета и инвестиционната програма за 2016 г. и разходването на публичните средства. Социалистите държат да се запази размерът на местните данъци и такси и да се стабилизира финансовото състояние на общината. Те алармираха, че към момента кметството е с 10 млн. лв. неразплатени и просрочени задължения. Социалистите ще настояват за контрол и публичност при провеждането на обществените поръчки. Друг основен техен приоритет ще са социалните им ангажименти, поети в предизборната програма – разширяване на услугата „Социален патронаж“, която да обхване всички населени места в общината, диференцирано заплащане таксите за ясли и детски градини съобразно доходите на родителите по приета методика, като семействата с доходи, равни на минималната работна заплата, дори да бъдат освободени от плащането на такава такса. БСП иска удвояване средствата за инвестиции за търновските села, така че те да са не по-малко от 600 000 лв. годишно, а в новата структура на общината да има поне две щатни бройки, които да подпомагат работата на кметовете и наместниците при подготовката и реализирането на проекти. Освен това групата държи учениците и студентите да бъдат освободени от такса за ползване на библиотеки, да се удвоят средствата за младежките дейности, да има прозрачност и конструктивност в работата на Общинския съвет, да има и задълбочен дебат по приемането на цялостна стратегия за развитието на общината през следващите четири години. От БСП поемат ангажимент всяка сряда от 12.00 до 14.00 ч. да имат приемни с граждани в общинския партиен съвет.

СОЦИАЛИСТИТЕ ОСТРО РАЗКРИТИКУВАХА ИМИТАЦИЯТА, СПОРЕД ТЯХ, НА ПРОДЪЛЖИЛИТЕ ПОВЕЧЕ ОТ МЕСЕЦ ПРЕГОВОРИ по конструирането на новия местен парламент и изработване на неговия правилник.

Стоян Витанов беше категоричен, че подобен хаос и „наколенки“ от страна на новия председател на съвета към кмета и областен лидер на ГЕРБ не е виждал.

„Аз много години съм в местната власт, но такова чудо, такава дезорганизация не съм виждал. Досега съм бил в много общински съвети, но не съм разбирал кога се водят преговори за комисии, за председатели, заместници и т.н.“, подчерта Витанов и допълни, че при преговорите не се спазват никакви принципи. Според него победителите от изборите – ГЕРБ, наказват опозицията в лицето на БСП чрез механизма на безпринципно договаряне между тях и „една формация, която предишния мандат беше надянала смокиновия лист на „Новото време“, а сега смокиновия лист е БДО и за гарнитура там отиде и АБВ. В същото време на единствената опозиция БСП се отказва председателството на две постоянни комисии – тази по ТСУ, която социалистите искат да бъде оглавена от Петко Тюфекчиев, и тази по проблемите на гражданското общество и корупцията, която по традиция се дава на опозицията, а БСП предлага председател да е самият Стоян Витанов. Според него това, че управляващите няма да дадат тази комисия на социалистите, означава само едно – че се притесняват и има какво да се прикрива.

„Очаквах, че новоизбраният председател на Общинския съвет ще се еманципира. В миналия мандат казвахме, че съветът на практика удря един гумен печат върху това, което администрацията предлага, понякога дори и без дискусии. Сега подчинеността на сегашния председател от кмета е безусловна. Досега трябваше да има поне една сесия. Зимното почистване е работа на Общинския съвет като контрол. Какво е направено? Никога досега не е имало мандат, в който няма отчет за деветмесечието, а имитираме публично обсъждане на новия проект за бюджет. Отделно 30 точки по линия на общинска собственост отлежават, а ние си играем на преговори“, възмути се още Витанов. Той бе категоричен, че ГЕРБ, „Реформаторският блок”, БДО и АБВ оформят корпоративния характер на управлението на общината.

Червените не спестиха и упреците си към новия правилник на съвета, който утре трябва да бъде гласуван. Според тях в текста съзнателно е изпуснато, че местният парламент определя местните данъци, като е записано, че той ще определя само таксите, а това би било атакуемо в съда. Освен това не е ясно кой избира председателството на съвета, сякаш то се назначава.

„ТОВА, КОЕТО НИ ПРЕДЛАГАТ КАТО ПРАВИЛНИК, НА ПРАКТИКА ОГРАНИЧАВА ОПОЗИЦИЯТА. Намаляват отрицателните отговори от 3 на 2, което не важи дори и за парламента. На кмета се дава допълнително време от две минути да се обяснява, след като вече е отговорил на питане. Ограничават и гражданите, които няма да могат да присъстват на сесии, ако не са се записали два дни предварително за това. А как да се запишат на извънредните сесии! Тези хора, които ни предлагат правилника, са недоразумение, те са господари на ефира“, бе категоричен още Стоян Витанов.

„Един месец ние не заседаваме и не работим, блокираме работата на общинската администрация. Изправени сме пред нов блокаж на Общинския съвет, защото всеки нормативен документ влиза в сила 14 дни след приемането му. На практика формирането на постоянните комисии и назначаването на председателите трябва да стане по стария правилник, защото новият няма да е влязъл в сила“, алармира и Петко Тюфекчиев.

От БСП коментираха и щекотливата тема за възнагражденията на съветниците. Те казаха, че се полагат месечно 70% от средната брутна заплата в администрацията, което в миналия мандат е средно месечно около 400 лв. Отделно от това имат право на до 35% представителни разходи от възнаграждението на председателя на местния парламент. От БСП обаче уточниха, че досега никой от тях не е ползвал въпросните 35%, нито пък ще го прави занапред.

Елена ЧАМУРКОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ